Bo Johansson

Bo Johansson bor i Dalarna och arbetar i eget företag som IT-konsult inom sjukvården. Han har en akademisk bakgrund som civilingenjör och är teknisk doktor. Han hoppas att tiden i Israel-Palestina ger tillfällen att visa solidaritet och möjlighet att förbättra arabiskan. Bo är gift med Kerstin och de har tre döttrar och ett barnbarn. På fritiden åker familjen gärna till stugan i Grövelsjön för att åka skidor eller vandra i fjällvärlden.

Reserapporter av Bo Johansson

Minnena handlar om möten med människor

Nu har mer än halva tiden gått av de tre månader som jag ska tillbringa i Israel och Palestina. Upplevelserna har varit många och kontrasterna stora. Jag har också haft mina första lediga dagar med besök av familjen och sköna dagar på stranden i Tel Aviv. En välbehövlig vila men också en påminnelse om de stora skillnaderna i detta land. Att börja dagen med att dricka te i ett tält i South Hebron Hills och avsluta samma dag på ett modernt hotell vid Medelhavets strand skapar viss förvirring.

Att bryta tystnaden

- Jag skickades till Västbanken för att misstänka alla. Orden kommer från Ayal som är medlem i människorättsorganisationen Breaking the Silence i Israel.  Organisationen består av före detta soldater som tjänstgjort på Västbanken och i Gaza sedan starten av den andra intifadan.

Vad är ett olivträd värt?

Olivträd har funnits i Mellanöstern sedan urminnes tider. De omnämns ofta i Koranen, Bibeln och Torahn. Olivträdens betydelse är inte enbart ekonomisk utan även kulturell. Träden som kan bli mycket gamla, flera tusen år, följer familjer i generationer och är mycket viktiga i det palestinska samhället. Olivträden har länge varit en symbol för fred, både i Palestina och i Israel. Tyvärr har hundratusentals olivträd systematiskt förstörts av israelisk militär och bosättare de senaste åren [1].