Britt-Mari Sagefors

Britt-Mari Sagefors är lärare och journalist. Hon är engagerad i mäniskorätts- och demokratifrågor. Britt-Mari har lång erfarenhet som radiojournalist och har tidigare arbetat i ett demokratiprojekt för att utveckla lokala radiostationer i Centralamerika. Hon har valt att åka ut som följeslagare för hon tror att fred är möjlig och att civil närvaro är en väg att minska våldet i konflikten.

Reserapporter av Britt-Mari Sagefors

Eid al-adha- mat och försoning

Idag är det fest i byn Susiya. Kött, bröd och ris står på menyn och alla följeslagare i Yatta är inbjudna, för att fira eid al-adha, en viktig högtid enligt islam. Den handlar om fred och försoning och om mat.

Arrestering av barn på Västbanken

Han heter Hamed och han är tretton år. Han har blå jeans och en svart t-tröja på sig och han sitter på en stol mitt i rummet. Hans röst är lågmäld och vår tolk spetsar öronen för att höra hans berättelse. Vi är tre följeslagare som kommit hit till byn Tuqu utanför Betlehem för att dokumentera och rapportera om ännu ett gripande av barn på Västbanken.

Att leva tillsammans

Vi skumpar fram i bilen på en väg full med stenar. Vår chaufför undviker skickligt de största bumlingarna. Han känner vägen väl för han har kört följeslagare i många år till olika uppdrag i South Hebron Hills här på Västbanken. Vårt mål är byn Shi’b Butum och vår uppgift där är att genom vår närvaro stötta markägare så att fåraherdar kan vandra fritt med sina får utan att bli stoppad av militären eller bli trakasserad av bosättare som bor i närheten.

Kvinnors oro

Solen går ner bakom bergen. Sista ljuset färgar himlen röd. Snart är det mörkt och tyst. I den ljumma brisen blandas hundarnas skall med prasslet av presseningar från husen. I Susiya är det kväll och för oss följeslagare som skall övernatta i byn är middagen serverad.

Demonstration för fred på Västbanken

Den lilla palestinska byn Susiya på Västbanken söder om Hebron har varit huvudnyhet i internationell press den senaste tiden. Invånarna i byn måste flytta på sig, för byn ska rivas. Det har israeliska myndigheter, som bestämmer i område C där byn ligger, beslutat.