Cecilia Bödker Pedersen

Cecilia är socionom med bakgrund som handläggare inom socialtjänsten och som ungdomspedagog på behandlingshem. För närvarande arbetar hon som studentombudsman på studentkåren vid Stockholms universitet. Vid sidan av detta arbetar hon på en tjejjour och tjänstgör som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Hon är även engagerad inom Rädda Barnen i Stockholm. Cecilia har ett stort intresse för människors sociala och kulturella levnadsvillkor i olika delar av världen och hoppas genom följeslagarprogrammet få en inblick i vardagslivet i Mellanöstern. Cecilia kommer ursprungligen från Linköping, men bor sedan ett antal år tillbaka i Stockholm.

Reserapporter av Cecilia Bödker Pedersen

I skuggan av kidnappningarna

Min sista reserapport. Någon vecka försenad, men jag har någorlunda legitima skäl för förseningen. Vi blev slutligen evakuerade från Hebron sista veckan av uppdraget. Tolv dagar efter kidnappningen av de tre israeliska bosättartonåringarna bedömdes läget i Hebron för osäkert för oss att vara kvar och arbeta i.

Stängningen av Hebron

De senaste dagarna har varit lite mer intensiva än vanligt i Hebron. Tre israeliska bosättarpojkar är försvunna och misstänks ha kidnappats någonstans på Västbanken natten till fredag i förra veckan, den 13 juni. Detta har lett till att Hebron nu mer eller mindre är en belägrad stad.

Utgrävningarna på Tel Rumeida

Hebron är byggt på kullar. Min favoritkulle heter Tel Rumeida, där jag kan sitta under olivträden och se ut över staden. Tel, eller tell på hebreiska, är en kulle som bildats genom att flera generationer levt och byggt på samma ställe under århundranden. Detta gör en tell till ett paradis för arkeologer. Var du än gräver så kommer du hitta något.

Ett militariserat samhälle

Nu har vi varit på mitterminsutbildning. Det kändes konstigt att lämna placeringen en hel vecka och bara kunna följa livet i Hebron genom sociala medier, men utbildningen gav en del intressanta tankar. Och välbehövlig vila. Mitterminsutbildningen handlar mycket om att ge oss ett israeliskt perspektiv på konflikten och situationen i området. Välbehövligt skulle jag tro, för ibland är opartiskhet en svår balansgång när jag ser hur människors liv ser ut i Hebron.

Kampen om marken

Jag har nu börjat ge guidade turer av Hebron. Som om detta vore min egen hemstad. På ett sätt känns det redan som min hemstad. Det är lätt att förälska sig i Hebron – varma, stimmiga Hebron där jag inte kan ta många steg på gatan innan jag måste stanna och skaka någons hand. Komplicerade, ockuperade Hebron där de israeliska bosättningarna breder ut sig år efter år.