Christer Wik

Christer Wik, boende i Stockholm, arbetar sen flera år inom ideell sektor, just nu i Sensus studieförbund, med folkbildning och frågor kring civilsamhällets roll i utvecklingsarbete. Under ett besök i Israel och Palestina 2012 kom han i kontakt med Följeslagarprogrammet på plats och bestämde sig för att någon gång i framtiden vara med och bidra. Bidra till slutet på ockupationen för att främja både Palestiniers och Israelers möjligheter till ett gott liv men också till att icke-våld som metod och civilsamhällets kraft ska få visa sin framgångsrika sida. Mänskliga rättigheter i allmänhet, barns rätt i synnerhet, religionsdialog och interreligiöst samarbete är frågor som ligger långt fram i Christers prioriteringar och han känner sig särskilt hemma i Svenska kyrkan som han tillhört i hela sitt liv.

 

Reserapporter av Christer Wik

Tent of Nations

Det är en alldeles vanlig dag i familjen Nassars liv. Eller så vanlig den nu kan bli när man sedan tjugofem år har ägnat nästan all vaken tid åt att försvara den självklara rätten att få fortsätta att äga sin egen mark. Mark som familjen ägt i byn Nahalin sen år 1916 då den köptes in, men den är numera belägen i område C [1] i det ockuperade Palestina där Israel utövar fullständig kontroll.

Brott och brott

Måndagen den 21 mars 2016 hände det igen. Israelisk militär rullade igenom den lilla stadens gator med målet att ta sig till stenbrotten strax utanför för att utföra den israeliska civiladministrationens order. Även om det står helt klart att marken där stenbrotten ligger ägs av palestinier och är privat egendom så når den israeliska statens hand ända dit.

Vem är fienden?

Khaled tittar på mig med sina pliriga ögon och svarar:
– Det är vildsvinen förstår du väl? De bökar bara upp palestinsk jord – som min. Bosättarna har ju elstängsel, så deras mark är skyddad. Men när jag tog min rätt och sköt ett vildsvin, med ett gevär som jag har licens för från palestinska myndigheten, kom israelerna och tog både mig och geväret. En månad i häkte, 7 000 NIS i böter och 5 000 NIS [1] för advokaten kostade det så jag kan inte göra om det så ofta.

Pojken med draken

I mitt första brev från Betlehem har jag valt att reflektera lite över mina första intryck, vad jag förväntar mig att möta i framtiden och lite kring det jag tror att jag vill förmedla.