David Jakobsson

David är uppvuxen i Uppsala och har nyligen flyttat tillbaka dit efter två års studier vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund. I Lund riktade han in sin masteruppsats på barn till invandrare i Sverige. Han har tidigare läst arabiska och statsvetenskap vid Uppsala universitet. Under sina studier har han varit engagerad i olika integrationsprojekt, främst med Röda korsets ungdomsförbund.

David hoppas på att kunna lyfta fram israelers och palestiniers erfarenheter och upplevelser av konflikten under sin tid som följeslagare. Detta för att kunna förmedla en annan bild av situationen än den som ofta lyfts fram i media, där människorna på marken allt för ofta glöms bort.

 

Reserapporter av David Jakobsson

På iftar i Beit Surik

Klockan är 19:50, tre minuter innan fastan bryts, och jag är hemma hos en muslimsk palestinsk familj i Beit Surik. Framför oss är en festmåltid framdukad och alla är redo att hugga in efter en lång dag utan mat och vatten. Samtidigt är TV:n på bakgrunden med nyheter och bilder från Gaza och mormodern i familjen är väldigt upprörd, speciellt när de visar bilder på döda barn. De stänger av TV:n och alla de tjugo personerna i rummet börjar äta.

Prislappsattacker

Vi kommer ned för en gata utanför Beit Hanina, en förort till Jerusalem. Under natten har det skett en prislappsattack där israeliska extremister har punkterat däcken på tio bilar. De har också målat hatbudskap på fordon, bland annat på en palestinsk skolbuss, där de skrivit ”död till araberna”.

Nya perspektiv på konflikten

Jag har nyss varit i Haifa och övernattat på vandrarhemmet Beit Skandinavia, ”Et hjem langt hjemmefra”, ett hem långt hemmifrån, som norrmännen som driver stället själva kallar det. Här får resenärer logi och boende gratis och vi blir välkomnade med öppna armar. Beit Skandinavia har också ett annat syfte; att upplysa framför allt ungdomar om situationen i Israel., vilket ger upphov till många intressanta diskussioner och ger en inblick i hur de som besöker vandrarhemmet ser på konflikten.

Bröllop på Jabal al-Baba

Vi kommer upp till Jabal al-Baba, en beduinby vi ofta besöker när ett hus eller tält blir rivet eller beslagtaget av israelisk polis och militär. Men ikväll är det ingen sorg eller ockupation på agendan. Det är bröllop och stämningen är i topp.

Skördetid på Hebrons kullar

Jag går med en kompis som bor och jobbar i Ramallah, en modern palestinsk stad som växer i snabb takt. I Ramallah har den palestinska myndigheten självstyre och egen polis. Där brottas inte palestinier med bygglov och husrivningar som i östra Jerusalem och i område C där israeliska myndigheten har makten. Min kompis berättar: ”Folk här pratar inte så mycket om ockupationen, istället är det samtal om den nya mobiltelefonen eller vilken restaurang man ska äta på ikväll”.