Eva

Eva är agronom och gjorde sin master i Nicaragua. Hennes intresse för både social rättvisa och miljömässig hållbarhet har blivit arbete med utveckling av ett hållbart jordbruk. Eva bor i Knivsta med familjen, som alla är engagerade i Rädda Barnens integrationsprojekt. Därför har Eva valt att resa till Israel och Palestina som följeslagare. Hon är speciellt intresserad av ockupationens konsekvenser för lantbrukarfamiljen och deras möjligheter att odla, ha betesdjur och sälja sina produkter.

Reserapporter av Eva

Leah – en amerikansk jude i Palestina

Leah är kritisk mot Israels ockupation av Palestina. Åren efter 1967 var en vändpunkt för henne. Först trodde hon att ockupationen var tillfällig. Tio år senare fanns det 2000 bosättare på Västbanken [1] och Leah undrade varför, om planen var att lämna tillbaka de ockuperade områdena.

”Jag vill gå i skolan!”

Barnen samlas på skolgården med flaggor och plakat. De studsar och surrar i förväntan över sin fredsmarsch mellan skolan och byn Susiya. Barnen vill stoppa Israels rivningsorder på sjutton byggnader inklusive skola, vårdklinik, familjetält, solpaneler och vattencisterner.

Att leva tillsammans – Ta’ayush

Amira orkar inte med närkontakt med soldaterna idag, den som alltid blir av då fåren betar på marken som gränsar till bosättningen Otniel. Även när Ta’ayush går med Amira och visar soldaterna papper på att hon äger marken så blir Amira och hennes får bortkörda.

Ockuperad av minnesmärke

Huda Asesme, en femtioårig palestinsk kvinna, berättar om hur livet har blivit för de palestinier som bor kvar på landsbygden. Hudas hus ligger på kullens topp. Utsikten är magnifik över dalgången som brer ut sig mot horisonten. Gårdsplanen är väl organiserad. Prydliga högar med ved, fårhus och åsnor som nöjt tuggar i sig hö. Hudas trädgård ligger under fikonträdens skugga där hon odlar tomater, kryddor och peppar. På kullen bredvid tronar minnesmärket, som de israeliska bosättarna besöker på fredagar.

Hebrons sköna dalar lider

Vi är på väg till familjen Aram så att de kan vittna om husrivningen. De bor i området Masafer Yatta, den sydligaste delen av Hebrons dalar, precis på gränsen mellan Västbanken och Israel.

– De river våra hem och vi bygger upp dem igen.