Elaine Andersson

Elaine Andersson var följeslagare i Hebron våren 2009.

Reserapporter av Elaine Andersson

Vem vill bo i Hebron?

För att komma in i området Tel Rumeida måste vi gå igenom en vägspärr. Efter att ha passerat ett antal sandsäckar och en metalldetektor frågar två soldater med var sitt maskingevär på bruten engelska vad vi gör här, och det kan man verkligen fråga sig. Gatan framför mig var en gång en affärsgata fylld av liv. Nu är alla butiker förseglade av den israeliska militären och det är så öde att det nästan ekar. Det känns som om jag befinner mig i en film, och det är inte en komedi.

En lektion i ABC

I vårt uppdrag som ekumeniska följeslagare ingår även att besöka några byar runt omkring Yanoun. En av dem är Tawayel som ligger i Västbankens mest bördiga områden, på gränsen till Jordandalen. Här lever alla bybor med hot om att deras hus ska rivas av militären.

Att leva med bosättare

På Västbanken, 12 kilometer sydost om Nablus, ligger den lilla byn Yanoun. Här bor ungefär 100 palestinier och uppskattningsvis lika många får. Under tre månader ska jag bo här, på palestinskt ockuperat område, tillsammans med tre andra ekumeniska följeslagare. I den här rapporten berättar jag om varför vi är här.