Elin Bjerhem

Elin Bjerhem är sedan sex år bosatt i Malmö. Elin har en magisterexamen i Internationell Migration och Etniska Relationer från Malmö högskola och har också läst mänskliga rättigheter. Hon arbetar med ensamkommande flyktingungdomar och har ett stort intresse för flykting- och integrationsfrågor och är aktiv i Amnesty. Elin värderar gemenskap och solidaritet högt och spenderar gärna många sena timmar med vänner och bra musik.

Reserapporter av Elin Bjerhem

Frihet och förändring

I mina tidigare reserapporter har jag berättat om olika problem som ockupationen medför för den palestinska befolkningen, men den här gången vill jag ge er en annan berättelse. En berättelse om ett samhälle som är fullt av kämparanda och initiativ för förändring. Jag har under min tid här träffat många organisationer som på olika sätt arbetar med att förändra livet för det palestinska folket till det bättre. En av dessa organisationer är The Freedom Theatre i Jenin.

En av de märkligaste festerna vi varit på

Det är den sista söndagen i januari och jag är bjuden på födelsedagsfest hos Mahmoud. Han är en av de omkring 3 500 människor som bor i Jayyous och idag fyller han 26 år. När vi var i Nablus tidigare på dagen köpte vi med oss en tårta. När vi köpte tårtan visste vi inte att detta skulle bli en av de märkligaste fester vi varit på.

En familj, ett hus och ett par bulldozers

Jag har idag en ny berättelse som jag vill dela med er. Den handlar om en familj, ett hus och ett par bulldozers. I alla fall vid en första anblick. Tittar man lite närmare handlar den om politik. Familjen som berättelsen handlar om heter Younes och jag träffade dem första gången för ett par veckor sedan.

En berättelse om Västbanken

Jag skriver till er för att berätta att det går en mur genom många byar och städer på Västbanken. Jag vet att för de flesta av er, är detta ingen nyhet. Trots det vill jag berätta om en mur som delar upp livet i före och efter, i innanför och utanför och i vi och dem. Om en mur som inte går att undvika. En mur som är ständigt närvarande, i varje samtal och i varje vy.