Elin Jansson Holmberg

Elin har en juristexamen inriktad mot folkrätt och mänskliga rättigheter från Stockholms universitet. Hon har tidigare studerat internationell humanitär rätt och folkrätt vid Ludwig-Maximilians-Universität i München och American University i Washington. Elin sökte sig till uppdraget som följeslagare eftersom hon genom preventiv närvaro vill bidra till fred och försoning. Med egna ögon vill hon se hur konflikten påverkar enskilda människor och lyssna på lokalbefolkningens berättelser för att föra dessa vidare till omvärlden.

Reserapporter av Elin Jansson Holmberg

Nuweimaplanen – ett fängelse?

Dagarna innan hemfärd är få. Människorna jag mött är många. Berättelserna de delat med sig av likaså och jag kommer för alltid att bära med mig det jag sett och hört. En av våra sista morgnar åkte jag och mitt team till mukhtar Abu Ismael, överhuvudet för en beduinby, för att ge en ny dimension till hans historia och med egna ögon se vad som skett med det land hans förfäder vandrat över. Dessutom tog vi oss en närmare titt på det område som Israel planerar att ”omlokalisera” 12 500 beduiner till.

Vattenbrist – för somliga

Vatten. En förutsättning för liv. I Jordandalens öken finns det vatten men människors tillgång till det varierar enormt.

Nadav bryter tystnaden

Tiden flyger. Av mina tre månader i Palestina återstår endast en. Under en vecka har jag och de andra följeslagarna träffat israeliska fredsorganisationer och lyssnat på andra röster än de vi vanligtvis hör ute i fält. De talar dock om samma ockupation och om vikten av att den hävs. Nadav Bigelmans berättelse gjorde störst avtryck hos mig och i denna rapport får hans historia tala för sig själv.

De sista som kan berätta

Av generationen palestinier som själva upplevt flykten 1948 och livet innan ockupationen 1967 är det inte längre många kvar vid liv. Det är viktigt att deras historier inte glöms bort eftersom ingen kan uppleva någon annans minnen. I Jordandalen har jag fått äran att möta 110-åriga Rafi’ah och 78-åriga Hammad för att höra bitar av deras livsberättelser.

Att sova under träden

FN:s kontor för humanitärt bistånd, UNOCHA, har meddelat att 2016 är ett rekordår avseende antalet genomförda husdemoleringar. Som följeslagare i Jordandalen går detta inte obemärkt förbi.