Ellinor Nykvist

Ellinor Nykvist är uppvuxen i Växjö men bor sedan två år i Visby. Hon är utbildad statsvetare med fokus på offentlig administration och policy analys, för närvarande arbetar hon på Försäkringskassans utlandsenhet. Utöver studier i statsvetenskap har hon läst språk och kurser i mänskliga rättigheter och global etik. Hon är fackligt engagerad och arbetar med Rädda Barnen. Hon tror på att en bättre värld är möjlig och uppdraget som följeslagare på Västbanken är för Ellinor ett konkret sätt att visa solidaritet och att få utvecklas i och praktisera icke-våld som metod i konflikthantering.

Reserapporter av Ellinor Nykvist

En annan bild

För många palestinier på Västbanken är platser för, och möjligheter till, möten med israeler begränsade. De israeler man möter på Västbanken är antingen soldater, poliser, privata säkerhetsvakter eller bosättare. För israelerna å andra sidan är palestinierna och deras situation inte synlig, med undantag för militären på plats.

Godmorgon Betlehem

03:15 Alarmet ringer, det är hög tid att gå upp. Motsträvigt går jag upp, frusen som jag är dras en underställströja av ylle och en fleecejacka på. Det är beckmörkt och vilken stad som helst borde vara lugn en vardag så här dags, men inte Betlehem, i alla fall inte om du befinner dig nära Checkpoint 300.

Barnen och ockupationen

”Jag vill bli läkare, det vill jag skriva om.” ”Jag vill skriva om att flyga, för jag vill bli pilot.” ”Jag vill bli astronaut får jag skriva om det?” Nio- tioåringar spånar idéer till en skrivuppgift, ämnet är fritt. Barn, entusiastiska med drömmar och framtidsplaner. Barn med lite för mycket spring i benen för att sitta still på sina stolar. Barn, som vilka andra barn som helst.

Omringad

Avskild från sitt land, sin by, sina träd, sammankopplad men världen via en tunnel som någon annan bestämmer över. Fängelse eller vardag på Västbanken?