Emma Ekdahl

Emma Ekdahl bor i sin barndomsstad Nyköping dit hon återvänt efter flera år utlandsvistelse, bland annat i Turkiet och USA. Hon har en magisterexamen i freds- och konfliktkunskap och en master i internationella studier. Hennes tidigare fälterfarenhet inkluderar flätstudier av turkiska MR-organisationer. Hon har engagerat sig i flera frivilliga organisationer och för närvarande är hon engagerad som frivillig informatör för Kvinna till Kvinna. Solidaritet är Emmas favoritbegrepp och arbetet som följeslagare ser hon därför som en möjlighet att visa praktisk solidaritet med fredsaktivister och de som lider under ockupationen.

Reserapporter av Emma Ekdahl

De går skilda vägar

Det är fredag kväll och vi är alla på patrull. Den israeliske sergeanten, med ett amerikansktklingande filmstjärnenamn, och vi följeslagare. Vi står halvvägs upp för backen till bosättningen Kiryat Arbat som ligger vid Hebrons nordvästra utkant. Härifrån har vi 360 graders fri sikt.

Rättigheter ger styrka

- Vi är som myror; sätter man ett hinder i vår väg hittar vi en ny väg runt hindret. Med denna liknelse berättar Nuha Sharaf, kommunikatör vid kvinnoorganisationen Women´s Studies Center [1], i östra Jerusalem, om hur hon orkar leva i en vardag som innefattar vägspärr efter vägspärr [2], att regelbundet få sin bil genomsökt av soldater, att bli förnedrad och att bära den ständiga oron att du som palestinier inte kommer att bli genomsläppt trots att du har alla rätta tillstånd.