Emma Idestrand

Emma Idestrand är 29 år och kommer från Stockholm. Hon har ett stort engagemang för frågor om mänskliga rättigheter och utveckling. Under våren 2010 tog hon en masterexamen i statsvetenskap, med inriktning på utvecklingspolitik. Emma har på olika sätt arbetat med globala utvecklingsfrågor och har ett särskilt stort intresse för jämställdhet och för kvinnors rättigheter. Hon ser uppdraget som följeslagare som en möjlighet att visa solidaritet med civilbefolkningen och att aktivt stödja lokala fredsinitiativ.

Reserapporter av Emma Idestrand

Deras hem är slaget i spillror

- Föreställ dig att du kommer hem en dag, och ditt hem är borta. Min kollega Linda sitter i soffan och jag ser hur hennes ögon tåras. Hon upprepar samma mening flera gånger, nästan som ett mantra. Linda har precis kommit hem efter att ha träffat tre familjer i Al Qasab i utkanten av Jeriko, vars hus har jämnats med marken av israeliska armén. Tre hus demolerades den dagen utan att någon av familjemedlemmarna hade förvarnats om att det skulle ske.

Fredsvännernas motstånd

Alla vittnesmål. Jag vet inte längre hur många berättelser jag har tagit del av. Jag har redan tappat räkningen. Otaliga historier om olivträd som eldats upp av bosättare, om flera timmars väntan vid en vägspärr, om ett familjehem som har jämnats med marken av israeliska armén, om en palestinsk tonåring som har satts i fängelse utan rättegång, om skolbarn som ser vapen när de går till skolan. Vad händer med människor som ständigt lever i denna verklighet?

Övervakad dygnet runt

Plötsligt står de där på vägen nedanför vårt hus. Fyra unga män. En av dem har ett automatvapen på ryggen. Jag vänder mig mot Rashed som står och plockar oliver tillsammans med hela sin familj. De är knäpptysta och stirrar ner i marken samtidigt som de fortsätter att plocka sina oliver nästan mekaniskt. Rasheds yngsta dotter Selma är bara fyra år, men även hon vet precis hur hon ska agera när bosättarna kommer ner till byn. Inga hastiga rörelser. Gör aldrig någonting som kan provocera dem. Automatvapnet hänger över den unga pojkens axel som om det vore en ryggsäck. Tystnaden gör nästan ont.

Kvinnor för fred möter militären

Det är tidigt söndag morgon och jag sitter utanför Checkpoint 300, den vägspärr som separerar Betlehem från östra Jerusalem och väntar på Hanna. Det är varm och den lilla skugga jag har lyckats hitta börjar sakta klättra bort över staketet när jag får syn på Hanna.

När hela världen tittar på

- Flytta på er! Den israeliska soldaten säger till de tre unga palestinska männen som står och väntar på bussen att de måste flytta sig tre meter längre bort. De börjar flytta sig ännu lite längre bort från busskuren, som bara används av bosättare, med uppgivna suckar.