Eric Röst

Eric Röst från Oxelösund har en masterexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala universitet och en kandidatexamen i internationell och jämförande politik från the American University of Paris. Eric har tidigare arbetat med barns rättigheter i Uganda och med utvärdering av internationellt bistånd. På fritiden är han engagerad inom folkrättsfrågor, bland annat genom ett ideellt engagemang i svenska Röda Korset som besökare på Migrationsverkets förvar i Märsta samt som suppleant i Folkrättskretsens styrelse. Han är motiverad att genom preventiv närvaro bistå civila som drabbas av konfliktens konsekvenser samt att upprätthålla och sprida folkrättsliga principer genom informationsarbete.

Reserapporter av Eric Röst

”Vad kan vi göra?”

Vapnen höjs och order ryts ut från de israeliska soldaterna på gatan. Den palestinska mannen som står några meter bort förblir stilla och tittar med frågande blick mot soldaterna. Det är en tidig fredagseftermiddag och hundratals palestinier tvingas navigera sig genom många av de israeliska vägspärrar som finns mitt i staden för att ta sig till Ibrahimimoskén. På bara ett fåtal timmar kommer dussintals personer att få sina kroppar, väskor och identifikationshandlingar undersökta.

Shabbat shalom

”Stanna där!”, säger en israelisk soldat. Mina följeslagarkollegor och jag har kommit till vägen ”Prayer’s Road” i Hebron på fredag eftermiddag och den judiska sabbaten ska precis börja. Under det kommande dygnet kommer hundratals israeliska bosättare använda vägen för att ta sig till synagogan i centrala Hebron.

”Jag kan aldrig släppa hoppet”

Jag står vid ett taggtrådsstängsel och tittar på Gaza City. Mellan staden och mig sträcker sig någon kilometer av vad som bäst kan beskrivas som ett ingenmansland. Ett fjärrstyrt maskingevär ovanpå ett torn bevakar området från Israel och i bakgrunden hörs konstant eld från en israelisk skjutbana. Vi har kommit för att prata vägar mot fred med en lokal ickevåldsorganisation och jag är nyfiken.

Vänskap över gränser

För mig har alltid dialog mellan de olika parterna i en konflikt varit den självklara vägen mot förståelse och slutligen försoning. Men ibland begränsar själva konflikten möjligheterna för individer från båda sidor att mötas. Det här en ung kvinnas berättelse om hur hon överkom gränserna, sökte sin fiende och fann vänskapen.

Att få begrava sitt barn

Det är eftermiddag den 23 december. Vår grupp om fem följeslagare med lokala kontakten Abed al-Rahman Salayma vandrar de sista metrarna i riktning mot Röda Halvmånekontoret i centrala i Hebron. På en plätt bredvid byggnaden ligger vår slutdestination – ett stort tält gjort av presenning. Vi har kommit för att träffa familjerna till 23 palestinska Hebronbor som dött under de senaste månadernas våldsamheter och vars kroppar hålls i förvar av israeliska militären.