Erika Karlsson

Erika är jurist och har en masterexamen i mänskliga rättigheter. Hon har tidigare arbetat för Kristna fredsrörelsen i Mexiko, i ett projekt som erbjuder internationell medföljning till personer och organisationer som är hotade på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Till vardags finns Erika numera på Förvaltningsrätten i Malmö, där hon fått ledigt för att delta i följeslagarprogrammet. Som följeslagare ser Erika fram emot att få lära sig om stort och smått från de människor hon möter och kunna föra vidare deras historier, och förhoppningsvis bidra till att stärka och synliggöra de krafter som genom ickevåld kämpar för fred och mänskliga rättigheter.

Reserapporter av Erika Karlsson

Och framtiden då?

Jag har aldrig sett så realistiska leksaksvapen förut. Eid, högtiden som följer efter Ramadan, innebär presenter till barnen och de allra flesta pojkar verkar ha önskat sig vapen. Det ser ganska hemskt ut, överallt små och större pojkar med vapen. Men kanske är det inte så konstigt att just detta är favoritleksaken. Enligt organisationer som arbetar med traumatiserade barn på Västbanken kan leksaksvapnen hjälpa barnen att bearbeta den verklighet de lever i.

Husrivningarna fortsätter under Ramadan

Det är svårt att förstå vad det är vi tittar på. Huset framför oss har tre våningar, men den mittersta våningen har fått samtliga väggar utslagna. Golvet är fyllt med bråte och vi ser rakt igenom huset. Natten innan genomfördes en ”manuell demolering” av våning två. Demoleringen var beslutad av domstol som straff för att Bashar Masalha, som bodde i huset, i mars begick ett knivdåd i Jaffa där en person dödades och flera skadades. Men de som drabbas av straffet är hans föräldrar och syskon.

Naturreservat – för vem?

En fredag för ett par veckor sedan besökte jag naturreservatet Wadi Qana, en grönskande dalgång där grupper med fredagslediga palestinier satt under träd med picknick och vattenpipor. En pojke kom fram och ville öva sin engelska. Han var särskilt bra på att förklara vattnets kretslopp, passande på en plats som försett odlingarna i området med vatten under århundraden. På vägen några hundra meter bort kom en grupp ungdomar och stämningen blev genast spänd. Ungdomarna kom från en av de israeliska bosättningarna på kullarna runt Wadi Qana.

Längtan hem

– Jag har aldrig varit på en strand. Men jag har bestämt att första gången jag besöker en strand ska det vara stranden i Jaffa. Jag hoppas kunna åka dit i sommar, inshallah.
Ismail är uppvuxen i flyktinglägret Arroub utanför Hebron, som vi besökte häromdagen för att lära oss om de palestinska flyktinglägrens historia och invånare, en viktig del av den palestinska berättelsen.

En dag på jobbet…

En dag på jobbet för en palestinsk jordbrukare kan börja i en kö utanför en grind. En dag på jobbet för en israelisk soldat kan börja med att hon eller han låser upp grinden och sedan kontrollerar om de som vill passera till marken på andra sidan har tillstånd att göra det.