Ernesto Katzenstein

Ernesto Katzenstein kom till Sverige som flykting från Uruguay 1977, bor i Västerås och arbetar som ingenjör. Tidigare har han varit elektriker, lärare, tolk och översättare. Under 80-talet jobbade han i Guinea Bissau som projektledare för ett utbildningsprojekt. Ernesto är aktiv inom Amnesty International. Uppdraget som följeslagare har han länge tänkt på och kan möjligen vara ett litet bidrag genom preventiv närvaro och informationsarbete i Sverige.

Reserapporter av Ernesto Katzenstein

I en militärdomstol på gränsen mellan Västbanken och Israel

Tisdag 14 februari 2012 klockan 09:00 kommer min följeslagarkollega Nathalia och jag till Salem, vid den norra gränsen mellan Västbanken och Israel, nära den palestinska staden Jenin. Det är inte vanligt att sådana som vi kommer hit.

Vägen är stängd för de flesta

Abu Musars son och två kompisar tillverkar bränslebriketter av olivresterna från byns två oljepressar. Lokalen är stor, mörk och dammig; luften tjock av avgasen från traktorn som driver pressen. Briketterna sätts på torkning i stora högar. Abu Musar [1] är kommunstyrelsens ordförande i Kafr Qaddum, en by med 3100 invånare som producerar över en halv miljon liter olivolja per år.

Bara tre länder i världen förstör skolor

Det varma mycket söta teet känns, konstigt nog, läskande. Solen känns ljummen. Vi sitter på madrasser på marken och lyssnar på historien om byn Khan al-Ahmar, som troligen snart är ett minne blott.