Fredrik Djurklou

Fredrik Djurklou kommer från Stockholm och är 31 år. Han har en civilingenjörsexamen i riskhantering och arbetar till vardags med krishanteringsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Fredrik har ett starkt intresse för Mellanöstern och har rest mycket i området tidigare.

Reserapporter av Fredrik Djurklou

Den israeliske soldatens brev till mor

”Kära mor. Tack för ditt senaste brev. Skönt att höra att allt är väl med dig och far, och med resten av familjen. Jag har det också bra, även om man som vanligt önskar att man fick sova lite mer och fick bättre mat."

”Vi behandlar honom som en bror”

Merparten av livet här försiggår i parallella världar. Det mesta är separerat mellan palestinier och israeler; man bor inte tillsammans, man går inte i samma skolor, man handlar inte på samma ställen, man lyder inte under samma lagar och på det stora hela ses man inte överhuvudtaget.

En farlig generation

- Barnen ser de israeliska soldaterna överallt, alltid beväpnade. Och min son vill ha de här leksaksvapnen. Han säger till mig om och om igen, att han ska skjuta soldaterna. Orden kommer från en far. Hans fyraårige son leker på gården, springer runt oss och skjuter med ett leksaksvapen som har ett inspelat smatterljud. Jag vet att barn även hemma i Sverige leker med vapen. Är det här bara samma sak i ett annat land?

En enkel kopp te

Vi blev bjudna på varsin enkel kopp te. Sött, kokhett och fantastiskt gott, så som det alltid serveras här. Det som gjorde just den här koppen te lite speciell var hur den lagades till.