Gunlög Galmén

Gunlög Galmén är från Västerås. Gymnasielärare i samhällskunskap, psykologi och internationella relationer med examen från Göteborgs Universitet. Studerat Mänskliga rättigheter och Mellanösternkunskap under senare år. Engagerad i Equmeniakyrkan, Diakonia, Västerås Ekumeniska råd och Amnesty. Just lämnat lärarjobbet efter 40 år.

Reserapporter av Gunlög Galmén

Med vilken rätt?

Välkommen till det befriade Palestina! Året var 1996 och jag träffade en ung kvinna i hennes hem i Ramallah på Västbanken. Förhoppningarna i samband med den då pågående Osloprocessen var höga. Idag skriver vi 2013 och jag konstaterar att drömmen om friheten inte blev sann, tvärtom har livet under ockupation blivit alltmer begränsat.

”Vi dricker ockupationen”

Det hände i morse klockan 04:00. Dörren bryts upp och in stormar en stor mängd militär och polis och ger order om att lämna huset inom 20 minuter. Därefter gör bulldozers familjens hem till en ruinhög av armeringsjärn och betong. På andra sidan gatan ligger familjens tillhörigheter i en stor röra. Att allt gick mycket fort är uppenbart.

Shabbat shalom

Det är fredag eftermiddag och den judiska helgen börjar snart. Jag är på besök i en judisk församling i Jerusalem. I denna heliga stad finns många olika riktningar inom judendomen. Denna församling beskriver sig själv som ”modern ortodox”. Församlingen poängterar traditionella judiska värderingar, social rättvisa och demokrati i det israeliska samhället.

Frågorna, freden och framtiden

Senaste veckan har bjudit på starka scener och upplevelser. Trots att hösten verkar ha anlänt med svalare vindar så förblir den politiska och religiösa temperaturen hög. Den judiska Lövhyddohögtiden har präglat livet i Jerusalem. Tusentals besökare har kommit till staden och spänningen mellan den palestinska befolkningen och de judiska firande har varit mycket påtaglig.

Gamla stan – vem får bo här?

Jerusalems muromgärdade Gamla stad, ett område inte större än en dryg kvadratkilometer är inte bara full av kyrkor, moskéer, synagogor och historiska platser. Här har också cirka 35 000 människor sina hem enligt vår guide Mahmoud, som är född och uppvuxen här. En rundvandring under några timmar tillsammans med honom ger nya perspektiv på livet här.