Jessica Lindberg

Jessica Lindberg var ekumenisk följeslagare i Jerusalem våren 2007.

Reserapporter av Jessica Lindberg

Med spionen framför kameran

Jobbet som följeslagare i Jerusalem ger en många spännande och ibland oväntade erfarenheter. En av de mest udda var när vi härom veckan blev kontaktade av Mordechai Vanunu, den fd israeliska kärnvapenteknikern som avslöjade detaljer om Israels kärnvapenprogram i brittisk press 1986. Efter att ha gått i landsflykt tillfångatogs han av israeliska underrättelsetjänsten Mossad i Rom och smugglades tillbaka till Israel, där hans rättegång hölls i hemlighet och han dömdes för förräderi.

I väntan på en husrivning

Familjen som bor i Wadi Joz, ett arabiskt bostadsområde mitt i Jerusalem, väcktes klockan halv sex på morgonen av att soldaterna bankade på dörren med en rivningsorder i handen…

Till minnet av en by

Tidigt på morgonen den 9 april 1948 när invånarna i den lilla fridfulla byn Deir Yassin låg och sov kom attacken. Det skulle bli den mest ökända massakern i Israels blodiga historia. Medlemmar ur den judiska terrorgruppen Irgun ledda av Menachem Begin som blev Israels premiärminister 1977 tillsammans med Sternligan med Yitzhak Shamir i spetsen, Begins efterträdare som premiärminister på åttiotalet, mördade systematiskt så gott som hela byns vuxna befolkning. De flesta sköts ihjäl från kort avstånd efter att ha radats upp i långa led, även kvinnor och barn. Andra dog i sina hem då bomber slängdes in genom deras fönster. Röda korset som kom till platsen som första hjälporganisation hittade fyllda massgravar och kroppar dumpade i byns brunnar. Totalt rapporterade man 254 lik.

Att glömma vardagens bekymmer

Det är fredagskväll på Jerusalem hotells uteservering. En oas i en stad där så mycket ont pågår, där så mycket hat frodas, där så mycket frustration härjar. Jerusalem – en stad i konflikt vars invånare har stort behov av att glömma vardagens bekymmer och få koppla av i goda vänners lag. På Jerusalem hotell möts “the locals“ för att umgås. För en stund kan de glömma vad som pågår i livet utanför. Här blandas de upp med turister, internationella hjälparbetare, ambassadfolk och journalister från hela världen. Människor som återkommer hit gång efter gång, år efter år.

Köpmannen i Jerusalem

Bland basarernas myller i det kristna kvarteret i Jerusalems gamla stad har min palestinske vän A sina två affärer. Han säljer vackra, dyrbara palestinska och beduinska antikviteter. Härom dagen får han besök av sju poliser som visar upp en order om att genomsöka affärerna. De vänder upp och ner på allt, slår sönder saker, är vårdslösa och allmänt aggressiva. De säger att de letar efter narkotika, att de fått ett tips om att A gömmer knark i sin affär. När de inte hittar det de söker stänger de dörrarna till affären och beordrar A att klä av sig naken inför dem. De gör sig löjliga på A:s bekostnad när han står där och fryser. De hittar inget, men inte heller detta gör dem nöjda. De lämnar affärerna i en enda röra och tar med sig A till polisstationen.