Johan Håkansson

Johan Håkansson kommer från Skåne men bor i Stockholmsförorten Bromma. Våren 2014 avslutade han sina studier vid läkarprogrammet på Uppsala universitet. Johan har ett intresse för globala hälsofrågor och tidigare utlandserfarenheter inkluderar bland annat studier i  Tanzania och Nicaragua. Den första kontakten med följeslagarprogrammet fick han vid ett besök i Israel och Palestina för tre år sedan. Detta gav honom en inblick i palestiniernas situation och han hoppas nu att han och alla andra följeslagarna med sitt arbete kan vara en del i en kedja som leder fram till en fredlig lösning på konflikten.

Reserapporter av Johan Håkansson

Tre anledningar att stoppa någon

Hashem går förbi den här militära vägspärren flera gånger varje dag för att komma till sitt hus. Soldaten har sett honom förut. Han vet vem Hashem är. Men just idag har han bestämt sig för att stoppa honom.

Vägen till skolan

Att gå ner för Shuhada Street är som att gå ner för en gata i en gammal västernfilm, precis innan den stora uppgörelsen vid tolvslaget. Det är tomt, tyst och öde, förutom en och annan israelisk bosättare med automatvapen hängande över axlarna.

I skuggan av en bosättning

”Bosättarna gör allt för att driva bort oss från vårt hem. Bort från Wadi al-Hussein. Bort från platsen där de bott i generationer. Allt för att kunna utvidga bosättningen”, förklarar Kayed.

Tidig morgon vid Tarqumiya

Tarqumiya är en stor militär vägspärr i muren som Israel har byggt mot Palestina. Den liknar mest en flygplatsterminal, med den skillnaden att höga staket och stora järngrindar slussar människorna framåt.

Vanlig fredag vid Ibrahimimoskén

Detta är vardagshändelser här. De flesta unga män vi talar med har en eller flera gånger blivit tagna av polisen. Bortförda. Varför? Det finns inget bra svar på den frågan.