Johan Petersson

Johan Petersson bor i Örebro där han också är född och uppvuxen. Han har en gymnasielärarexamen i matematik och engelska samt en kandidatexamen i arabiska, båda avlagda vid Göteborgs Universitet. Johan har tidigare rest en del i Mellanöstern och har ett stort språkintresse. Han har även på olika sätt varit engagerad i att möta människor som kommer till Sverige som flyktingar. Idag jobbar han på Alléskolan i Hallsberg.

Reserapporter av Johan Petersson

Ett försök att vara tydlig

Jag river av en nummerlapp i automaten. Jag har tur, det är bara två personer före mig. När jag kommer fram till luckan ber jag att få växla tillbaka israeliska shekel till svenska kronor. Tjejen i luckan menar att jag har tur som har pengar över. Hon frågar hur jag haft det där nere och vad jag gjort. Jag berättar att jag deltagit i ett program på Västbanken. Hon undrar då om levnadsstandarden där är annorlunda än här hemma i Sverige. Jag svarar att det är den. ”Men det är inte krig där va?” frågar hon och tittar undrande på mig. ”Nej det är det inte” svarar jag efter att ha tänkt efter en liten stund.

Skördetid – fest eller oro?

Oktober månad betyder olivskörd i Palestina. Detta är en härlig tid, då hela familjen samlas för att delta i plockandet och för många är detta familjens största eller enda inkomstkälla vilket gör att de är helt beroende av den avkastning skörden ger. Men i spåren av ockupationen uppstår många svårigheter för palestinierna.

En annan röst

Jag sitter hemma hos en judisk familj en fredagskväll och äter sabbatsmiddag enligt judisk tradition. Vi sjunger sånger, bägaren med vin går runt bordet, händer tvättas, brödet bryts och barnen välsignas av sina föräldrar. Vi kommer precis från en gudstjänst i den lokala synagogan i en av Jerusalems lugnare stadsdelar. Efteråt blev vi hembjudna av en man att äta tillsammans med honom och hans familj.

På fel plats vid fel tillfälle?

I byn al-Ras blev häromveckan två palestinska barn arresterade av israelisk militär, anklagade för att ha kastat sten mot muren. Vi sitter utanför det knallröda huset som ligger helt enskilt i utkanten av byn och som tillhör den ena av de två pojkarnas familj. Vi dricker kaffe och pratar med pojkens mamma. Hon berättar den med våra mått mätt otroliga historia som bara två dagar tidigare skakat om familjen.

Möte med palestinska skolbarn

De första höstveckorna innebär skolstart för många barn världen över - så också i Palestina. Spänningen och förväntningarna ligger i luften kanske speciellt för de elever som gör sitt första år. Men när man lever ett liv under ockupation som de palestinska barnen gör uppstår många svårigheter även i samband med skolgången.