Johanna Gustavsson

Johanna Gustavsson är en smålänning som för snart tre år sedan migrerade till Göteborg. Där har hon tagit en kandidatexamen i Globala studier. Johanna har jobbat ideellt inom olika organisationer både internationellt och nationellt, bland annat med ett utbildningsprojekt i Kenya och med asylsökande i Sverige. För många år sedan var Johanna och lyssnade på ett par följeslagare som kom till Missionskyrkan i Vaggeryd och tänkte då att det där ska jag göra någon gång. Nu är tiden och den rätta åldern inne och Johanna ser fram emot tiden på Västbanken. Hon ser sitt deltagande som en praktisk solidaritetshandling med dem som lever under ockupationen.

Reserapporter av Johanna Gustavsson

Övningsområde

Vi kör på en väldigt dålig och gropig väg, genom stora lundar av olivträd. Får, åsnor och herdar söker skydd från solen i dess skuggor. På min högra sida tornar en lång bergskam upp, där uppe sträcker bosättningen Itamar ut sig.

När din fiende också är din domare

När telefonen ringer på morgonen gör det lite ont i magen. Inte nu igen, tänker jag. Den här gången kom meddelandet från byn Asira al Qibliya. Meddelandet var det som jag fasade. Bosättare från den närliggande bosättningen Yizhar har attackerat byn.

Om att få eller inte få välja sitt hem

Bussen tar mig österut från Jerusalem. In i ett torrt sand och stenlandskap, tillhörande det av Israel ockuperade palestinska området. På en av kullarna tornar den israeliska bosättningen Ma´ale Adumim upp sig.