Johanna Persdotter

Johanna Persdotter arbetar som samordnare för flykting- och integrationsfrågor i Svenska kyrkan i Södertälje. Hon började sitt engagemang som volontär inom Röda Korset i Södertälje, där hon är född och uppvuxen. Johanna har en kandidatexamen i utvecklingsstudier och internationella relationer från Södertörns Högskola och har ett intresse för mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Hon spenderar gärna sin fritid ute i naturen. Motiverad av att vara en del av en kedja med följeslagare som bidrar med preventiv närvaro i konflikten, önskar Johanna lyssna och lära sig mer om människors dagliga liv samt om hur israeliska och palestinska organisationer arbetar för fred genom ickevåldsmetoder.

Reserapporter av Johanna Persdotter

Avstängda vägar ger inga rubriker

Vi lämnar Yanoun tidigt en kylig morgon i december för att ta oss till en skola. När vi åker igenom staden Aqraba för att ta oss ut på en av de större vägarna saktar vår chaufför Ghassan Bani Fadl plötsligt in. Framför oss ser vi en stor hög med sand, grus och stenar.

Det onormala har blivit normalt

Nästan varje dag när vi följeslagare följer palestinska barn till ser vi den israeliska militären. För barnen är det vardag men själv har jag svårt att vänja vid mig synen av tungt beväpnade soldater bredvid en skola. Jag spenderar en stund med tjejerna på skolan i byn Burin, under det stora trädet där de tillbringar sin rast. De delar sin frustration men också sina framtidsdrömmar.

Säkerhet för vem? Om den israeliska fredsrörelsen

Jag har nu kommit halvvägs på min resa som följeslagare. Jag har delat bröd och hummus under träden men också den spända stämning som uppstår när bosättare kommer till byn Yanoun och närliggande byar och städer. Jag har träffat internationella organisationer och lokala palestinska gräsrötter som jobbar för att ockupationen ska upphöra. Men hur ser den israeliska fredsrörelsen ut?

Mark och mur – ockupationen i Betlehem

Det är rått och kallt. Mörkt och disigt. Hundratals människor har redan börjat köa för att ta sig till arbetet genom den stora terminal som utgör vägspärr 300 i Betlehem. Här gör ockupationen sig påmind varje morgon.

I sällskap av ljus

Oroliga tider i det heliga landet. Vi känner av spänningarna i fält, följer nyheterna och försöker greppa det eskalerande våldet. Jag läser ett blogg-inlägg på Eappis hemsida från Kyrkornas Världsråds ordförande, Rev. Dr Olav Fykse Tveit. En uppmaning om att inte göra konflikten mellan Israel och Palestina till en konflikt om religion vilket blir ett hot mot det heliga landet och dess mångfald. Han delar denna oro med medlemmarna i nätverket Anwar som jag träffade förra söndagen. [1]