Johanna

Johanna är masterstudent i krigsstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm. Hon har en examen i utvecklingsstudier och arabiska från School of Oriental and African Studies i London. Hennes intresse för utvecklingsfrågor och freds- och konfliktstudier kommer bland annat från ett ideellt engagemang i flyktingfrågor, med fokus på aktiviteter för ungdomar i Sverige och i London. Johannas intresse för Ekumeniska följeslagarprogrammet föddes när hon studerade arabiska på Västbanken och träffade följeslagare i Jayyous. Nu ser hon fram emot att få återvända till området som följeslagare och att dela med sig av palestiniers och israelers berättelser och upplevelser.

Reserapporter av Johanna

Om Shadi, ett av 400 arresterade barn

– Jag vill inte att han ska vara en hjälte, jag vill bara att han ska få vara ett barn. Farrehan berättar med tårar i ögonen om sin tolvåriga son Shadi. Han hålls i förvar på ett center i Israel i väntan på rättegång för ett brott han nekar till. Trots att Israel har ratificerat FNs barnkonvention, som säger att barn endast ska frihetsberövas som sista utväg, så sitter 420 palestinska barn fängslade av israelisk militär eller myndigheter – 112 av dem är mellan 12 och 15 år gamla.

– Vart kan vi ta vägen?

– Vi hade inte tid att packa allt, massor av våra saker förstördes inför våra ögon tillsammans med vårt hus, säger Maryam, en ung beduinkvinna, när hon berättar om den stormiga februaridag 1997, då alla hus i hennes samhälle revs av israelisk militär. Det var då hennes familj med åtta syskon tvångsförflyttades, till en plats som kallas al-Jabal och ligger bredvid en soptipp. Där lämnades de utan hus och med bara en liten container med några få ägodelar. Al-Jabal har idag utvecklats till vad FN kallar en kåkstad, och Maryam bor fortfarande där.

Muren har ingen rosa dörr

Det är en otroligt varm och solig dag i Tel Aviv, och gatorna är fyllda av dansande människor och regnbågsflaggor. 200 000 har samlats för att fira Tel Aviv Pride och gå med i paraden. [1] Där paraden startar står tre aktivister med stora rosa skyltar: “Dear tourists! Have you checked the checkpoints yet?” och “Jag är attraherad av alla kön förutom ockupationen” står det på engelska och hebreiska på deras skyltar.

Om första gången jag grät på jobbet 

– Jag tycker inte om att göra det här sa en av soldaterna. Jag tycker inte om att förstöra människors hus.

”Det här är Jerusalem”

Redan min första dag i Jerusalem fick jag situationen förklarad för mig, – Det är problem här varje dag, sa en äldre man som satt utanför al-Aqsa moskén till mig – Det här är Jerusalem.