Johannes Mosskin

Johannes Mosskin var följeslagare sommaren 2008 i Hebron.

Reserapporter av Johannes Mosskin

Bosättarvåldet ökar – israelisk polis och militär beskyller varandra för att blunda för övergreppen

Våldshandlingar utförda av israeliska bosättare på Västbanken har ökat dramatiskt under 2008 och är ofta planerade i förhand. Den israeliska polisen och militären beskyller varandra för att inte ingripa mot våldet. Det framkom under ett informellt möte mellan representanter för den israeliska polisen på Västbanken, den israeliska militären IDF och Israels säkerhetspolis Shin Bet nyligen. Bland våldshandlingarna märks bland annat ett tillfälle då en palestinier bands fast vid en stolpe och misshandlades av bosättare inför ögononen på israeliska soldater. Men det är inte bara palestinier som faller offer för bosättarnas våld, de senaste månaderna har även internationella diplomater drabbats, däribland USA:s General William Fraser — övervakare av ”Road Map for Peace”.

En önskan

Jag lämnar Hashem på stengången utanför huset. Det gulgröna ljuset från strålkastarna som lyser upp bosättningen Tel Rumeida bryter igenom trädkronan och gör hans ansikte spräckligt. Jag kramar hans hand en sista gång, vänder om och går nedför den lilla trappan. Smyger tyst längs med husväggen, i skydd av grenarna från buskaget. Rakt under bosättningen. Av gammal vana sneglar jag uppåt för att se om någon är ute på balkongen eller i fönstret, redo att kasta en flaska med urin eller kanske resterna från middagen. Men ingen syns till, allt är stilla.

Susiya

Nassir hämtar oss på fårmarknaden i Yatta. Förut tog det fem minuter att köra vägen till hans by Susiya, men den är stängd av israeliska militären sedan andra Intifadans utbrott år 2000. Nu skramlar vi ut på den karga stäppen i Nassirs sjusitsiga gamla Peugeot. ”Car very strong, but eat much benzine”, säger Nassir medan han kryssar fram mellan stenarna på vad som bitvis liknar en grusväg. Det är en osannolik färd rakt ut i ingenstans. Vi åker förbi några tält, i närheten betar får. Det är tidig skymning och otroligt vackert.