Karin Eklund

Karin Eklund arbetar till vardags som handläggare på Migrationsverket. Hon har ett stort engagemang för migration, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktfrågor. Karin har studerat internationella relationer vid Göteborgs universitet. Intresset för konflikten i Israel och Palestina växte ytterligare efter ett möte med en tidigare följeslagare. Karin besökte regionen 2013. Att återvända som följeslagare känns viktigt för att genom preventiv närvaro öka möjligheterna för fred.

Reserapporter av Karin Eklund

Aldrig rädd, alltid rädd

Jag lämnade Israel och Palestina mitt under en tid när våld och oro intensifierades för var dag. Vissa bedömare talade om att en tredje intifada (palestinskt uppror) var på ingång. I Yanoun ökade rädslan för hämndaktioner från närliggande bosättningar men borgmästaren Rashed var aldrig rädd.

Älskade soldat

I Israel och Palestina är ockupationen en del av vardagen oavsett vem du är. I flera av mina tidigare rapporter har jag försökt beskriva den palestinska vardagen under ockupationen, men på vilket sätt påverkas den israeliska vardagen av att landet är en ockupationsmakt?

Ring Mahmoud Abbas!

Klockan halv åtta torsdagsmorgon kom två bulldozers, en grupp israeliska soldater och den israeliska civila administrationen för att riva tre familjers hem och åtta skjul för djurhållning i ett mindre beduinsamhälle. De fick tre dagar på sig att evakuera området.

Allvar eller lek?

Hur blev dagens allvar en lek? Är det en metod för att orka med en vardag full med för mycket allvar? Jag möter unga palestinier i sammandrabbningar med israelisk militär och israeliska bosättare.

En morgon i Duma

En palestinsk polis berättar för mig att man har kallat Duma för ”den fredliga byn”, eftersom det varit så lugnt här. Den 31 juli i år kom detta att ändras. Mordbranden i Duma har uppmärksammats i medier över hela världen. En palestinsk pojke på 18 månader dog i branden och hans far avled en vecka senar på sjukhuset.[1]