Karmen Sumic

Karmen har en examen i språk- och litteraturvetenskap från universitetet i Ljubljana. Hon har arbetat under många år som språklärare för både barn och vuxna.

Hon har även en masterexamen i statsvetenskap med specialisering i krishantering och fredsbyggande från Umeå universitet. På senare tid har hon undervisat i statsvetenskapliga studier och forskat i ämnen statslöshet, statsbyggande och legitimitet.

Genom att vidareförmedla berättelser från palestinier och israeler är Karmens förhoppning att debatten om ockupationen hålls levande.

Reserapporter av Karmen Sumic

En droppe som gör skillnad

Efter att ha studerat Israel-Palestina konflikten i teori och efter att ha spenderat en tid på Västbanken förbryllas jag fortfarande av en fråga som inte går att kringgå i detta sammanhang: hur förhåller sig det israeliska samhället gentemot ockupationen?

Tårgas, tårar och tid att gå vidare

I våra artiklar försöker vi presentera vanliga människor och vanliga familjer med vanliga öden. Men det kan inte finnas vanliga familjer i den Israelkontrollerade delen i hjärtat av Hebron. De är inte vanliga för att de inte kan ha ett vanligt familjeliv som andra familjer i fredliga länder. Deras sätt att föra motstånd mot den israeliska ockupationen är utöver det vanliga. En av sådana extraordinära familjer är Nisreen Al Azzehs familj.

Teater – ett sätt att ge barnen hopp

Namnet Yes Theatre kom till som en reaktion mot normen – khaliliborna eller hebronborna har nämligen en tendens i sin dialekt att börja varje mening med ordet ”nej”. Genom att använda ett affirmativt ord ville teatergruppen vända på denna trend. Som managern Issa uttrycker det:

– Vi föredrar ordet ”ja” före ”nej”, så ”Yes” i vårt namn är ett manifest till allt som är positivt.

En dubbelt så tung ockupation

– Det finns så mycket fokus på den politiska sidan av konflikten, men alla glömmer kvinnor i konflikten!

Intervju med Laila Awawdi, säljare i Hebrons souk (marknad), 30 november 2016