Katarina Schough

Katarina Schough bor i Värmland, har fyra vuxna barn, och är författare till ett flertal böcker. Hon är docent i kulturgeografi och arbetar med miljöfrågor, forskningsfinansiering och undervisning. Som ung deltog hon i freds- och kvinnorörelsen, och ser fram emot att återuppta det engagemanget. Med sin närvaro och praktiska delaktighet vill hon bidra till att sätta ljuset på folkrätt och mänskliga rättigheter.

Reserapporter av Katarina Schough

Sista veckan

Första åren bar hennes mor vattnet i hinkar. De nyplanterade apelsin- och citronträden växte och gav frukt. Efter en tid kunde hennes mor och far bygga upp ett bevattningssystem. Nu, efter tjugo år, borde Saida ha ett ganska lättskött jordbruk att ta över.

Ockupationens vardagshjältar

Mahmud från Qalqiliya går upp tidigt. Varje morgon från klockan 3 till klockan 7, är han på plats vid stadens gränsövergång, mellan de palestinska territorierna och Israel. Han är där frivilligt, utan betalning. Det har han varit i tre års tid, vid sidan av sitt uppdrag för fackföreningen. Han är en av ockupationens vardagshjältar.