Kerstin Vinterhed

Kerstin Vinterhed är före detta mångårig medarbetare i Dagens Nyheter och präst i Svenska kyrkan. Hon är docent i socialt arbete. Efter pensioneringen har hon varit knuten till ABF Stockholm och medverkar där flitigt med referat av föredrag och debatter på hemsidan och leder även själv författarsamtal med mera.

Reserapporter av Kerstin Vinterhed

Scener från en ockupation: Barnen

Så många välskötta, glada barn jag ser här på väg till skolorna i byarna runt Betlehem! Flickorna har långa svarta flätor på ryggen, randiga skolklänningar med tights eller långbyxor under; de som är lite äldre bär redan huvudsjal. Pojkarna har blåa tröjor och är alla ytterst välklippta. Håret ligger som en svart, blänkande kalott på hjässan. På morgonen ställer alla upp sig på skolgården i Al Maniya, där vi patrullerar på vägen utanför grindarna. Vi är där för att, tillsammans med lärarna, skydda barnen mot fartdårar och även mot militären, som skrämt en del barn tidigare med sin närvaro.

Scener från en ockupation

Vår kontaktperson i byn Al-Khader, Ibrahim-Mousa, tar oss med till ett närbeläget jordbruksområde som fortfarande är i palestinsk ägo. Men det är omgärdat av bosättningar som lagt beslag på stora delar av marken; man kan se skillnaden för medan bosättarnas mark grönskar så törstar de palestinska jordarna efter vatten. De har ingen tillgång till konstbevattning utan får förlita sig endast på regnvatten - och regn blir det kanske först i december, om ens då. Tills dess kånkar man vatten manuellt och försöker vattna så gott det går.