Lena Hellqvist

Lena Hellqvist bor i Stockholm och har en kandidatexamen i beteendevetenskap. Hennes tidigare utlandserfarenheter inkluderar volontärarbete i Indien genom Individuell Människohjälp och fältstudier på Filippinerna genom Röda Korsets folkhögskola. Hon har ett stort engagemang för barn och ungas rättigheter världen över och i Sverige arbetar hon som socialarbetare med ungdomar.

Reserapporter av Lena Hellqvist

Så nära men ändå så långt bort

På några minuters promenad tar man sig från myllrande små gränder i gamla staden till ett fint köpcenter som ger känslan att vara i en stad i ett europeiskt land. Från mellanöstern till väst. Från östra Jerusalem till västra Jerusalem. Från ockuperad mark till israelisk mark.

Arresteringar av palestinska barn och ungdomar

Organisationen Defense for Chidren International — Palestine Section (DCI-PS) har nyligen gett ut en omfattande rapport om hur israeliska militären (IDF) behandlar palestinska barn/ungdomar som blir arresterade.

”Jag vill ha fred och jag vill ha mina rättigheter”

Hon vill göra skillnad och hon vill göra det genom att ge människor kunskap om deras rättigheter. Men innan hon kan hjälpa andra måste hon börja med att hjälpa sig själv. Det gör hon genom att själv bli medveten om de rättigheter hon har.

En morgon på Qalandiya Checkpoint

Kl 04.20 på morgonen går jag genom den vägspärr som snarare kan liknas med en terminal  vilken skiljer östra Jerusalem från Ramallah och Västbanken. Morgonpasset har börjat och under 3 timmar kommer jag stå vid ingången från Västbanken och min kollega vid utgången mot den delen av Västbanken som tillhör östra Jerusalem.