Lennart Molin

Lennart Molin är bosatt på Lidingö, är pastor och teologie doktor. Han har arbetat som teologilärare vid Teologiska högskolan, Stockholm och varit direktor vid Sveriges kristna råd. Idag är han pensionär men predikar, föreläser och skriver  en del. Lennart tillhör Equmeniakyrkan och mer specifikt Åbybergskyrkans församling i Vallentuna, där hans fru Suzanne är pastor.

Reserapporter av Lennart Molin

Bir al-Idd

I den lilla palestinska byn Bir al-Idd är oron och skräcken ständigt närvarande. Blickar kastas ofta upp mot den israeliska utposten(1) på en höjd några hundra meter ovanför byn. Ska något obehagligt komma därifrån idag? De flesta invånare har inte orkat leva med denna ständiga fruktan. De har lämnat sina hem och flyttat till säkrare och lugnare ställen. Väljer de som är kvar i byn att också flytta kommer hela sluttningen och dalen nedanför med sina gröna fält att tas över av israeliska bosättare.

Um al-Kher och Karmel

I den palestinska byn Um al-Kher på södra Västbanken finns inga riktiga hus, skulle en husbyggnadsingenjör från Sverige säga, utom möjligen ett par mobila trähus. Husen ser ut som de gör i byarna på södra Västbanken: väggar av sten eller betong som slutar cirka en meter från marken och ovanpå dem, en tältduk som ofta hålls fast av uttjänta bildäck hängande i rep efter sidorna av huset. En turist som ser husen kallar dem tält. För dem som bor här handlar det om hem för fast boende året runt.

Susiya

De tre reserapporter jag skrivit hitintills har haft ortsnamn som rubrik. För de allra flesta av oss är platser viktiga, när vi söker perspektiv på våra liv. Födelseplatsen finns noterad i våra pass. Vi är angelägna om att få begravas på en plats som är betydelsefull. Däremellan är utbildning, arbete och familjeliv förknippade med platser vi minns och ofta refererar till.

Masafer Yatta

Varje skoldag vid halv sjutiden lämnar två vita fordon Yatta och åker söderut in i det israeliska militära övningsområdet Masafer Yatta. Den ena är en minibuss av märket Ford. Den andra är en jeepliknande fyrhjulsdriven Nissan. I den senare åker varje måndag och tisdag två följeslagare från mitt team för att ge skydd och trygghet åt skolbarn.

Yatta

Jag bor i Yatta. Det finns ett otal städer som Yatta runt om i världen. Staden ligger på södra delen av Västbanken. Den liknar inga av de städer jag tidigare bott i. Den är mer som en förväxt by som råkat sprida sig över kullarna några kilometer söder om den större staden Hebron. Trots sina 90 000 invånare skulle jag snarast kalla den en icke-stad, med sina vindlande branta gator och avsaknad av ett centrum. Inga gator har namn. Alla byggnader liksom hela gatunätet verkar tillkomna utan politisk planering.