Matilda

Matilda är från byn Håcksvik på den västgötska landsbygden och gillar närheten till naturen. Matilda har bott i olika städer i och utanför Sverige  på grund av jobb och studier. Hon har till exempel  varit i Georgien och Egypten. Hon har en masterexamen i krishantering och fredsbyggande från Umeå universitet och det var genom studierna som hon blev intresserad av Israel och Palestina. Matilda vill lära sig om Israel och Palestina och träffa organisationer som arbetar för fred och mänskliga rättigheter.  Föreningslivet är en viktigt del för Matilda och i Sverige har hon varit engagerad i människorättsorganisationer, fackförbund och miljöorganisationer. 

 

Reserapporter av Matilda

Om skolan rivs

Skolan i byn Khan al-Ahmar är med i tävlingen ”Min vackra skola”. De har byggt en trädgård som går i färgerna grönt, rött och svart. Det är nioåriga Alis favoritplats i skolan men skolan är under rivningshot och barnen riskerar att förlora undervisning och kunskap.

De utsatta barnen i östra Jerusalem

Barnen, samhällets framtid, ska ha rätt till liv och utveckling och deras bästa ska vara i fokus. Barns rättigheter är viktiga och det är tydligt eftersom barnkonventionen är den FN-konvention som flesta länder har skrivit under. Men hur är det för barn att leva under ockupation?

Lång väg till jobbet

Det är tidig morgon och många står i kö vid vägspärren för att ta sig till jobbet. Det är trångt och går sakta, männikor är stressade. En man börjar vaja, jag står precis bakom när de lägger ner honom på marken och han tar sig för bröstet.

Hälften av huset är kvar

Med Nor Amros hus i ryggen är utsikten upp mot Olivberget vacker, men av Nors hus finns bara hälften kvar. För snart två år sedan revs halva huset och nu väntar Nor på israeliska myndigheter ska riva det som finns kvar av huset.