Malin Österberg

Malin arbetar idag på Amnesty Internationals kontor med fokus på aktivism och kampanj. Hon är född och uppvuxen i Värmland men bor och arbetar i Göteborg. Intresset för mänskliga rättigheter startade tidigt för henne och engagemang i rättvisefrågor är något hon länge burit med sig. Malin har mestadels arbetat inom frivilligrörelsen för bland annat Rädda Barnen och Kvinnojouren i Karlstad. Hon har en stark tilltro till att förändring sker genom mobilisering av det goda i människor. Det är första gången Malin besöker regionen och hon ser fram emot att få mer kunskap om konflikten och dess konsekvenser och hoppas att hon kan vara ett verktyg för att förmedla de historier som hon kommer möta på plats.

Reserapporter av Malin Österberg

Att somna gott om natten

Att släcka lampan. Krypa in under täcket. Låta kroppen landa tungt i sängen. Hoppas på en lugn natt. Få sova i stillhet tills väckarklockan ringer. En viktig del i livet för att få återhämtning och vila. Att leva under ockupation kan innebära att nätterna är det du fruktar mest.

Att förstöra ett hem, en framtid och en historia

Det börjar med ett telefonsamtal. Vi får en första information om situationen, vi behöver veta lite mer och väljer att ringa en av våra kontaktpersoner. En halvtimme senare sitter vi i bilen.

Med kroppen som motstånd

Du vet den där känslan, den du delar med andra men kanske inte med alla. Lukten, synen, hörseln och smaken kan hjälpa till att framkalla den. Den spelar igång saker inom dig. Oftast är det ett tryggt rum. Du känner dig stark här. Du får ta plats. Vara dig själv. Dela glädje med andra. Det kan vara ljudet av att knäppa ett par pjäxor, känslan av en skateboardramp, lukten efter regnet på en fotbollsplan, synen av ett slitet dansgolv. Eller varför inte känslan av en trapets i dina händer.

Muren – att leva vid en gräns

Det blev ett abrupt uppvaknande. Jag befinner mig sedan ett par veckor som följeslagare i Tulkarm och Qalqiliya på Västbanken i Palestina. Båda dessa städer ligger endast 10-15 kilometer från medelhavet men det är svårt att få en känsla av att det skulle vara två kuststäder. Här handlar livet för palestinier mycket om gränserna och möjligheterna att röra sig mellan Palestina och Israel.