Marcus Engström

Marcus Engström är uppvuxen i Torsby i Värmland men bor numera i Uppsala där han studerat statsvetenskap och arabiska. Under studietiden har han även pluggat arabiska i Kairo och praktiserat vid svenska ambassaden i Damaskus. Marcus har ett stort intresse för internationell politik, och särskilt för den politiska utvecklingen i Mellanöstern. Efter att ha sysslat med konflikten på en analytisk nivå ser han nu fram emot att få göra en konkret insats ”på marken”. En annan förhoppning är att förbättra arabiskan. Fritiden ägnas åt vänner, läsning, musik och resor.

Reserapporter av Marcus Engström

Ordens makt på Shuhada street

- Nazi! hör jag en kvinna ropa från sin altan. Resten av hennes harang på hebreiska förstår jag inte, men budskapet är glasklart: jag och min norska följeslagarkollega är inte välkomna på ”hennes” gata.

En röst för medmänsklighet i rädslans grannskap

- Jag blir livrädd när raketer kommer in från Gaza. När larmet som varnar för raketer går, följer en till två minuter av total rädsla. Vart skall vi springa om larmet går, är det första jag tänker när jag tar mina barnbarn ut på en promenad.

Ändhållplats Palestina

I skuggan under ett träd strax utanför Hebrons stadskärna sitter en gammal man och vakar över sitt land. Han har levt alla sina åttio levnadsår här. Från sin mark har han sett de historiska årtalen i Israel-Palestina-konflikten komma och gå: 1948, 1967, 1993…

På promenad i en spökstad

- Shalom! Where are you from? Soldaten låter först vänlig, men ställer snart några misstänksamma följdfrågor och vill se våra pass. Jag och min följeslagarkollega har just passerat metalldetektorn vid Vägspärr 56 som så många gånger förut under den senaste månaden.