Margareta Tham

Margareta Tham är född i Stockholm och är statsvetare. Har under sitt yrkesliv arbetat med flykting-, integrations- och värdegrundsfrågor; intresserad av mänskliga rättigheter i olika kontexter. Den kulturhistoria som finns att hämta i denna del av världen är också något som drar Margareta just hit. Kontakter med många parter, nyanser och fördjupad kunskap om vad vi svenskar kan bidra med till en fredsprocess är prioriterad målsättning under de 4,5 månader Margareta vistas i Jerusalem och i Jordandalen.

Reserapporter av Margareta Tham

Ljus vid horisonten?

Det är bittert om jag inte kan förmedla ens några sköra trådar av hopp när jag lämnar mitt arbete som följeslagare. Sista tiden i Palestina och Israel har dock blivit så tung av förtvivlan och hopplöshet, att det inte är lätt att fullfölja den ambitionen. Dödandet – och desperationen – blev utom kontroll.

Det är vi som får betala

Helgmålsringningen verkar extra stark och kraftfull i gamla stan i Jerusalem, när jag rusar in där för att klippa mig på min lediga dag. Dagsläget i Israel och Palestina är mycket spänt, och en ledig dag känns det knappast som.

Midsommar bland Levantens kullar

Jag funderar på hur den sjunde reserapporten kan bli intressant för er läsare under sommar och semester. Ni är säkert redan väl bekanta med situationen på Västbanken, och den tragiska situation och humanitära kris som vi just nu genomlever. Situationen är förstås mer spänd än när vi följeslagare anlände för tre månader sedan, men ändå skulle jag vilja skriva om något som närmar sig det lugn och den grönska som vi svenskar vill relatera till när det är sommar.

Varje dag samma förödmjukelse

När jag nu efter tre månader lämnar Jerusalem al-Ram, vill jag också gärna lämna er mina intryck från den plats där vi vistats tre morgnar per vecka. Den platsen är en viktig anledning till att vi bott just här, där vägen mellan Jerusalem och Ramallah korsar muren. Det är vägspärren Qalandiya.

”Om jag bara är till för mig själv – vad är jag då?”

Rabbiner för mänskliga rättigheter, en israelisk människorättsorganisation, är en viktig aktör för fred och samförstånd.