Maria Bergom Larsson

Maria Bergom Larsson, fil dr i litteraturvetenskap, bor i Bromma, Stockholm. Maria har just gått i pension efter att ha undervisat i svenska, filosofi och film på en Waldorfskola i femton år. Fram till 2008 har hon som frilans medarbetat först på Dagens Nyheters sedan på Aftonbladets kultursidor. Maria har givit ut ett antal essäsamlingar. Under sjuttiotalet var hon med och startade Kvinnor för Fred och arbetade aktivt inom fredsrörelsen. Maria har två döttrar och fyra barnbarn.

Reserapporter av Maria Bergom Larsson

En familj som alla andra

Efter en stund med det starka söta teet säger fadern i familjen: ”Varje familj har en historia att berätta”. Han lutar sig tillbaka i stolen och det artiga leendet går över i något annat, kanske förbittring, kanske smärta.

Duschmysteriet

I dag ska jag duscha. Så här ser proceduren ut. Jag står i duschen. Eftersom vi inte vill slösa med vattnet spolar vi inte i toaletten. Istället spar vi duschvattnet och använder det till toaletten. Därför duschar jag i en liten grön plastbalja. När jag duschat färdigt häller jag över duschvattnet till en hink. I hinken samlar vi allt vatten från duschen.

Första brevet till farmor

Kära farmor, du kommer säkert ihåg hur entusiastiskt vi pratade om Israel under Sexdagarskriget 1967. Du var så orolig att detta skulle innebära slutet för Israel. Du kom ju från en judisk släkt som visserligen var assimilerad men ändå var den judiska tillhörigheten på något sätt självklar i familjen. Inte förrän mina elever i skolan hittade mitt namn på en antisemitisk webbsida förstod jag vad den kunde innebära.

Bonde söker mark i Jayyous

Klockan är fyra på morgonen, byns åsnor skriar sorgset. Så börjar böneutroparens melodiösa tutande avlöst av tupparna. Detta är Jayyous morgonkonsert.