Maria Johansson

Maria Johansson har under tio års tid arbetat med flyktingfrågor inom olika organisationer, bland annat Flyktingenheten i nordöstra Göteborg, Integrationsverket och Röda Korset. Nu senast har Maria varit i Kairo där hon studerat arabiska och arbetat frivilligt med flyktingar på organisationerna Refugee Egypt och Scouterna. I grunden har Maria en samhällsvetenskaplig examen från Göteborgs och Birminghams Universitet. På fritiden engagerar sig Maria i Amnesty och afro-brasiliansk dans och musik.

Reserapporter av Maria Johansson

Fåglarnas sång om frihet

Det blir en tystnad här ibland när allt står stilla. Inga rörelser och inga ljud, bara fåglarna som kvittrar sin frihetssång. Jag blir illa berörd över att människor måste stå i fållar som liknar de djur går in i vid slakt. Jag blir illa berörd över att se hur män klättrar upp på varandra i frustration över att de har fått vänta extra länge just den här morgonen. Jag blir illa berörd över att de behöver kläs av sin värdighet.

Silwan vs kung David

Vi träffar på Fakhri i backen till Silwan. Det är fredag och han ska till al-Aqsamoskén och be. Regnet duggar lätt. Fakhri ser trött ut. Det har varit en tung vecka. Den lokala politikern i området har fått ett beslut om att han måste evakueras från Jerusalem under fyra månaders tid för att Israel har bevis att han bedriver våldsamma upplopp mot staten. Alla som pratar om Adnan, som politikern heter, säger att han anordnar demonstrationer mot husrivningarna i en ickevåldsanda.

Mohammed har förlorat sin barndom

Föreställ er en 9-årig pojke som sitter i sitt hem och äter frukost en helt vanligt dag. Han är ensam i huset. Pappa jobbar. Mamma har åkt iväg med en storasyster och lillasyster. De andra syskonen har redan gått till skolan. Han har TV:n på som sällskap. Framför sig har han en tallrik med cornflakes och mjölk. Kanske funderar han på vilka spel han vill visa sina killkompisar i skolan. Kanske är han lite småorolig över ett prov de ska ha.