Maria Kabatanya

Maria Kabatanya bor i Skellefteå och är journalist. Hon har en passion för fredsfrågor. Tidigare arbetade hon som radiojournalist och jobbar nu med tidningsjournalistik. Maria har en masterexamen i Global journalistik och har bland annat skaffat sig kunskaper om freds-och krigsjournalistik under utbildningen.  Hon har ett stort intresse för diplomati och internationell politik. Och är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan fred i Israel och Palestina uppnås. Uppdraget som följeslagare är helt i linje med hennes ambition att tillsammans med andra vara en del av en positiv förändring i världen.

Reserapporter av Maria Kabatanya

Den enes skydd, den andres utsatthet

Jag såg kvinnan, en bosättare, närmar sig delegationen. Först filmade hon gruppen med en kamera hon hade hängande runt halsen. Hon började skrika och peka åt olika personer samtidigt som hon fortsatte gå mot gruppen. Sedan gick hon till attack.

På fel väg

Den slingrande vägen uppför backen leder till den israeliska bosättningen [1] Kiryat Arba. Till höger och vänster om vägen ligger många palestinska hem. En återkommande syn är militära vägspärrar och vakttorn, bemannade av israeliska soldater. Från ett hustak tittar en grupp soldater ner på vägen, på palestinier som passerar, på oss i våra EAPPI västar. [2] Och på bosättare, både till fots och i sina bilar. Det är en väg som, trots den stora mängden palestinska hem i området, bara bosättare, internationella besökare och några få palestinier med tillstånd får köra på.

Vapen har blivit vardag

Det har blivit vardagligt. Att se vapen. Vapen som bärs av israeliska soldater i alla sorters sammanhang. Bosättare på joggingrunda med vapen dinglande över armarna. [1] Eller på promenad med barnvagnar, också med sina vapen hängande runt kroppen. Vad som i början kändes extraordinärt känns nu ofta som bara en del av vardagen. Vid den tanken kommer insikten om att jag nu, på något sätt, vant mig vid något som för många besökare kan kännas chockerande.

Tillvaron vid Checkpoint 56

Den unga israeliska soldaten står med sitt vapen upphöjt, i horisontalt läge. Han vankar fram och tillbaka framför vägspärren, ungefär två meter från mig. Att medfölja palestinska barn till Cordobaskolan ingår i mitt arbete som följeslagare i staden Hebron, på södra Västbanken.