Marianne Claesson

Marianne Claesson är pensionerad folkhögskollärare och medlem i Equmeniakyrkan. Hon har ett långt engagemang i internationella frågor både privat och i yrkesrollen. Intresset för Israel och Palestina och för den pågående konflikten har byggts upp genom många besök i området. När hon ställt frågan till palestinska vänner om meningen med att komma till området på besök för att sedan återvända till ett liv i frihet och lugn blev svaret: ”Kom och se vår situation och res hem och berätta.” Marianne ser uppdraget som följeslagare som en möjlighet att visa solidaritet, att vandra med människor, och att påverka hemma i Sverige genom att informera om situationen.

Reserapporter av Marianne Claesson

Palestinas låsta trädgård

Min tid som följeslagare närmar sig sitt slut. Jeriko och Jordandalen har gått från vinter till vår. Mandelträden och de röda anemonerna blommar. Fåren och getterna betar av den intensivt gröna mattan som breder ut sig också på ökenkullarnas sluttningar. Det ser förledande romantiskt ut. Kontrasten blir stor när jag står tillsammans med mormor och tre små barn vid det som för några timmar sedan var deras hem, men nu är krossat av israeliska arméns bulldozer.

Mod och rädsla

Mod är det begrepp som jag tänker på efter att vi mött flera israeliska fredsorganisationer. Mod, eftersom de utsätts för stor press från politiker, media och det övriga israeliska samhället.

En ovälkommen julklapp

Det är sen eftermiddag och solen står lågt. Vi står vid en grop i marken, stor som en fotbollsplan, utan att riktigt förstå vad vi ser.

En liten blå skola

Kan en liten blå skola vara ett militärt hot? Den frågan ställer jag mig när vi fått veta att skolan i al-Mujaratta hotas av rivning.

A, B, C i Jordandalen

Jag hade rest genom Jordandalen flera gånger och inte förstått vad jag såg. Nu börjar jag ana.