Mathilda Lindgren

Mathilda Lindgren bor i Stockholm och har de senaste två åren arbetat som forskningsassistent på Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Mathilda har ett stort intresse för och forskningserfarenhet av ämnena ickevåld, förebyggande av våld, konfliktlösning (medling, dialog och förhandlingar) samt samhällsstyrning (governance). Hon älskar att sjunga, möta människor i vardagen och på resor, samt umgås med familjen.

Reserapporter av Mathilda Lindgren

När det lider mot jul i Betlehem

Jag skulle tro att nästan alla känner till staden Betlehem. Många kändisar kommer trots allt härifrån, inte minst Jesus. Varje dag ser jag långväga besökare resa in och ut ur Betlehem. Varje gång blir jag lika nyfiken på om de vet vad som pågår bortom luftkonditionerade bussar och massproducerade kepsar.

Tänk om Tarzans familj också blir hemlös

För fem minuter sedan mottog jag ett meddelande på min mobil där Förenta Nationernas Demolition Working Group (DWG) larmade om att ”Israeliska styrkor har rivit två palestinska strukturer i Issawiye. Spänningar och skador rapporterade.” Meddelandet fick mig genast att tänka på Ramsieh Kassiyeh och hans familj i Beit Jala som just mottagit en rivningsorder på sitt hus och en vräkningsorder angående sin lägenhet. Tänk om Tarzans familj också blir hemlös.

The Matrix på riktigt

“Föreställ dig hur allt som du värderat som mest positivt här i livet i denna stund blir raka motsatsen. [...] Det är en lång resa att gå från bergstoppens välleverne till dalens verklighet och inse att du lever gott på bekostnad av andras välmående.”

Västbankens A, B, C

De unga pojkarnas armar sträcker sig högt upp i luften. Ivrigt och entusiastiskt söker de den tålmodiga, lite finurliga mattelärarens uppmärksamhet. De vill komma fram till den minimala svarta tavlan och visa vad de går för. Ingenstans syns det att några av dessa tonåringar levt de senaste sex månaderna i fängelse utan rättegång.