Nelson Rivera

Nelson Rivera flyttade till Sverige från Honduras 1987. Han arbetar med barn och unga vuxna med autism och Aspergers syndrom i Örnsköldsvik. Nelson har ett långt engagemang för mänskliga rättigheter. Han har bland annat varit på uppdrag som observatör för Kristna Fredsrörelsen hos ursprungsbefolkningen i Mexiko 2009. Nelson hoppas på att skaffa sig kunskap och förståelse om situationen i Palestina och Israel, för att förmedla den i Sverige och på så sätt öka den solidariteten med drabbade på båda sidor i konflikten, för att ockupationen på sikt ska hävas.

Reserapporter av Nelson Rivera

För barnens skull också

Barnen dansar med inlevelse och glädje, med lätta fötter och mycket energi. Klädda i traditionella palestinska dräkter dansar den unga ensemblen en dans som representerar sysslorna, beroende på årstiden, utförda av deras förfäder två eller tre generationer bak i tiden när de levde av sina fält.

Det får inte hända

Det är tidigt på morgonen i byn Susiya på södra Västbanken, och en ung man ropar på mig. Han vill skörda vete och hans åker ligger intill en israelisk bosättning. Det är farligt för palestinier att gå nära stängslet, så han ber mig att följa med honom och hans fru.

Hängande från klippan

Solen med allt sin härlighet värmer en bit in i eftermiddagen. Det är försommar i South Hebron Hills och vi är tacksamma för de kvarvarande vårvindar som jagar varandra mellan stenar och buskar med smekande svalkande intensitet. Till fots är vi på väg till byn Khirbet Bir al-’Idd för att hälsa på Ziad Mahmad Younis och hans fru, byns enda kvarvarande invånare, för att lyssna på en berättelse om våld och orättvisa, en berättelse om ståndaktighet och en bön om hjälp.

South Hebron Hills

En av de vackraste platser jag någonsin sett, ett landskap med steniga, trädlösa, mjuka kullar likt jäsande bakverk som våren stänker med gröna fläckar, som höjer sig från gröna små dalar, prickade med djupröda, gula, lila och vita små blommor, gungande i den ständiga vinden som blandar alla dessa färger på det sättet som de bästa impressionister aldrig kom i närheten av.