Pär Lewin Ronnås

Pär är pastor och arbetar i Abrahamsbergskyrkan, som är en församling inom Equmeniakyrkan. Han har också under några år varit anställd på Arbetsförmedlingen samt varit enhetschef inom omsorgen. Sedan sitt första besök i Palestina och Israel 1988 har han varit intresserad av konflikten följt vad som händer i regionen. Under senare resor har han mött flertal palestinier och israeler och känt deras frustration över situationen. När Pär nu åker ner som följeslagare hoppas han kunna vara med och göra skillnad i alla fall för några människors vardag. Han hoppas också få sätta sig in i de kristnas liv och situation i Palestina.

Reserapporter av Pär Lewin Ronnås

I sista stund

Klockan elva på förmiddagen väntas den israeliska polisen komma. Halv elva säger familjen att de som inte vill vara kvar när polisen anländer ska lämna lägenheten. Dörren kommer att barrikaderas inifrån med möbler och sängar. Jag och min följeslagarkollega Susan från England beslutar oss, efter samtal med följeslagarprogrammets kontor, att stanna kvar och invänta polisen tillsammans med familjen.

Morgonbön vid Qalandiya

Klockan halv fyra ringer väckarklockan, och drygt en halvtimme senare sitter vi följeslagare i bilen som tar oss ut till den militära vägspärren vid Qalandiya.

Från öppna vidder till kåkstad

Att återkommande besöka beduinbyarna som finns utanför Jerusalem hör till några av följeslagaruppdragets höjdpunkter. Vi möts av generositet och öppenhet och många långa samtal över det obligatoriska kaffet. Men vi möter också ett mycket gammalt sätt att leva och vara. Ett sätt som nu håller på att gå förlorat.

Grannar

I byn an-Nabi Samwil i Jerusalems kommun bor Aeed Barakat. Han har en liten bit jord just utanför byn. Marken ligger bara några tiotal meter från den israeliska bosättningen Har Smuel. Sedan den byggdes, har han haft problem med israeliska bosättares aggressivitet.

Vems hus blir det nästa gång?

Jag väcks hastigt en morgon av ett meddelande från vår chaufför om att det pågår en husrivning i området Jabal al-Mukabbir i östra Jerusalem. Detta är en berättelse om en krossad dröm, men också om envis kamp för fred.