Paula Löf

Paula Löf var ekumenisk följeslagare sommaren 2008 i Yanoun och sommaren 2011 i Jerusalem.

Reserapporter av Paula Löf

Nabil delar hus med bosättare

Vi är på besök hemma hos Nabil al-Kurd i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. När vi kommer in i hans trädgård ser vi israeliska flaggor som vajar, och några män i ortodox judisk klädsel som sitter i trädgården. Det börjar bli kväll, och Nabil berättar om hur det kommer sig att han och hans familj sedan nästan två år tillbaka delar hus med ett antal israeliska män.

”Hur kan man få fred med människor som stjäl ens land?”

På vägen upp till Yanoun påminns man om att man befinner sig i det som i Bibeln omnämns som landet som flödar av mjölk och honung. Yanoun är en idyllisk liten by, med olivträd, mandelträd och får som vallas. Invånarna i byn, som ligger strax utanför Nablus med en vidunderlig utsikt över Jordandalen, lever på jordbruk; får, tillverkning av ost och yoghurt, oliver och mandlar.

Machsom Watch – Ett vakande öga på ockupationen

Varje vecka sätter sig cirka 500 israeliska kvinnor i bilen och åker till Västbanken, där de flesta israeler aldrig skulle sätta sin fot på grund av ”säkerhetsskäl”. De är oftast lite äldre och mycket välutbildade kvinnor. De tillhör den israeliska organisationen Machsom Watch och åker ut för att spendera många timmar vid några av de över 600 militära vägspärrar och väghinder som Israel upprättat på det ockuperade Västbanken.

Ickevåldsaktion

En fredagseftermiddag precis efter fredagsbönen samlas ett 50-tal femtiotal personer i byn Shufa utanför Tulkarem. Byborna samlas för att genomföra en tyst manifestation mot blockeringen av byns huvudväg.

Jordbruksgrinden i Deir al-Ghusun

”Men hur kan du bo i Tulkarem? Jag menar, om du hade en dotter, skulle du ta med henne till Tulkarem då?” Frågan ställs av en israelisk soldat en småkylig morgon när solen precis håller på att gå upp. Vi är vid en av de jordbruksgrindar som vi regelbundet observerar.