Per

Per är musiker och musiklärare och bor i Göteborg. Under sin första resa till Palestina 2011 inspirerades han av följeslagarprogrammet när han mötte organisationen Hebron. Efter detta har Per återvänt till landet många gånger. Förutom att organisera och delta i projekt med ett musikkonservatorium och diverse frilansmusiker i Palestina är Per mycket intresserad av mänskliga rättigheter och internationell rätt. ”Att se situationen med egna ögon är som att vandra på en stig vilken plötsligt blivit för smal för att kunna vända om på. Den moraliska skyldigheten att aktivt engagera sig emot ockupationen har allt sedan dess känts naturlig”, säger Per.

Reserapporter av Per

Gamla stans borgmästare på martyrernas gata

Det är en märklig upplevelse att promenera från Bab al-Zawiyas färgsprakande och myllrande marknader i Hebron, via vägspärr 56 för att sekunden därefter hamna i en till stora delar förfallen spökstad. Martyrernas gata, ”Shuhada street”, leder färden vidare…

Varje morgon…

– Varje morgon när jag vaknar undrar jag ifall vattentanken för mina grönsaksodlingar finns kvar, säger Khalid Breghith. Han är en av alla de palestinier som direkt påverkas av Israels cirka 11 000 utestående rivningsorder på Västbanken. [1]

Min granne Avraham Avinu

– En gång sköt de med gevär rakt in i mina föräldrars sovrum, berättar 8-åriga Anaas och visar mig skotthålet i väggen. Familjen Eqneibis historia om att bo granne med en israelisk bosättning är inte unik i Palestina, men likväl mycket dramatisk.

En märklig skördemorgon

Scenen är ett fält med omoget vete, ett partytält intill en vägspärr där israeliska bosättare firar sabbat, våra ytterst begränsade kunskaper om jordbruk, två illegala bosättningar, tio militärer och två poliser som noggrant övervakar varje rörelse vi gör. Detta blir en märklig morgon.

Information, tack!

– Stick iväg! Hem med er!

De israeliska soldaterna stormar in över gräsmattan mitt emot bosättningen Beit Hadassah och vidare uppför trappan mot de sittstrejkande palestinierna vid vägspärr 55. Vi följeslagare höjer våra kameror ovanför folkmassan.