Per Örlander

Per Örlander är från Uppsala och har en magisterexamen i freds- och konfliktstudier vid Umeå universitet med inriktning mot internationell kris och konflikthantering. Han har arbetat utomlands i sammanlagt ett år i Namibia och Bolivia med utvärderingar av biståndsprojekt. Per är en aktiv medlem i miljöpartiet och tror på en grönare och fredligare värld.

Reserapporter av Per Örlander

En fredag i Jerusalem

Över hundra poliser inklusive kravallpoliser har samlats framför Damaskusporten i Jerusalem. Idag har de israeliska myndigheterna bestämt att män under 50 år inte får gå och be vid al-Aqsa-moskén.

Pionjärerna

En bosättning. Vilken bild får ni? Pionjärer med tält och hackor som strävar mot en bättre framtid i områden där inga andra människor bor?

Pengarnas ockupation

Klockan är strax före tre på morgonen och de första kvinnorna har anlänt till Ephraim-terminalen utanför Tulkarem. Regnet öser ner, det saknas tak och termometern visar fem grader vilket gör att de kurar ihop sig extra tätt denna morgon. För att hinna till sina jobb inne i Israel och slippa stå och trängas med över 1500 män måste de placera sig precis vid vändkorsen så att när det privata säkerhetsföretaget öppnar terminalen vid kl. 04.30 är de redo att springa. Idag har de tur och terminalen öppnar i tid och de hinner igenom på en timme.

Vad handlar mitt uppdrag här om?

Murar, vägspärrar, soldater och bosättare. Jag har landat i en av världens mest uppmärksammade konflikter. Det har varit en omtumlande tid för mig hittills med många intryck som har varit svåra att bearbeta. I den här reserapporten kommer jag att berätta vad mina arbetsuppgifter handlar om och hur det passar in i konflikten mellan Israel och Palestina.