Peter Roth

Var följeslagare i Jerusalem under 2010.

Reserapporter av Peter Roth

Gryning vid Qalandiya

- It is four o’clock and it is time to get up! It is four o’clock and it is time to get up, skränar alarmsignalen på min mobil-telefon. Det är mörkt ute och det är dags att gå upp för ”checkpoint duty”. Helst skulle jag vilja stanna kvar i sängen.

Här är fred ett fult ord

Jag sitter hemma hos Gila Svirsky, en av veteranerna i den israeliska fredsorganisationen Kvinnor i svart. En sammanslutning av kvinnor som varje fredag under 22 år har stått på samma plats i olika städer i Israel för att demonstrera för fred och mot Israels ockupation av det palestinska området. Gila utstrålar lugn, harmoni och värme. Detsamma gäller hennes hem som har en välkomnande möblering och trivsamma färger. Bara det att det inrymmer ett speciellt gästrum säger att Gila håller sitt hem öppet för besökande släkt och vänner.

Anfall mot följeslagare

”Sluta fotografera”, skriker han till mig på bruten engelska. ”Sluta fotografera”, skriker han igen, samtidigt som han kommer springande mot mig med knutna nävar och redo för attack.

Kan en soptunna spela någon roll?

Om man bor Jerusalem kan den spela en stor roll. Här har invånarna i de palestinska kvarteren i Gamla stan tagit saken i egna händer och börjat rensa upp bland soporna.