Petter Lydén

Petter Lydén är 37 år och arbetar vanligtvis med klimatpolitik i Sverige och internationellt. Efter ett antal år på Naturvårdsverket flyttade Petter till Zambia och arbetade som konsult. Globala rättvisefrågor är ett av Petters intresseområden och de FN-toppmöten på klimatområdet som Petter deltagit i har ökat hans känsla av att något behöver göras. Uppdraget som följeslagare på Västbanken är för Petter ett konkret sätt att visa solidaritet och faktiskt göra skillnad.

Reserapporter av Petter Lydén

Omar

 Jag vill ha enighet på riktigt, inte på papper. Så säger 25-årige Omar Azzam, sistaårsstudent i grafisk design och författare om den senaste tidens försoningsprocess mellan de två största palestinska partierna, Fatah och Hamas, efter en tid av bitter osämja. Jag har mött Omar i hans hem i byn Yasuf på norra Västbanken vid några tillfällen, i måndags lagade hans mamma avskedslunch som vi åt tillsammans.

Akvifärer och militärer — en dålig kombination

I vårt badrum står det tre hinkar med brungrått vatten bredvid toaletten. På väggen ovanför sitter ett upptejpat papper med uppmaningar om att stänga kranarna ordentligt, duscha sparsamt och att inte spola toaletten om det inte verkligen behövs. Och när det behövs använder vi i första hand det vatten som vår tvättmaskin har spottat ur sig, drygt tre hinkar smutsvatten producerar ett 30-graders snabbprogram.

En annan röst i Israel

- Jag vill inte leva i ett sånt här samhälle. Toleransen som fanns här förut är borta, människorna i Israel har blivit mer och mer extrema och våldsamma. Det smärtar att säga det, men vi israeler använder inte längre ordet fred. Jag säger långsiktig överenskommelse istället, det är vad jag kan hoppas på, i alla fall till att börja med.

Hur många gånger kan man slå sönder ett hem?

För några veckor sedan skrev stora tidningar världen över om det som hände i trakterna runt min lilla by Yanoun, på det ockuperade palestinska området. Anledningen var morden på fem personer i en israelisk familj i bosättningen Itamar, knappt 4 km från huset jag bor i.

Olivträden dras upp med hjälp av automatgevär

Kockan 17.02 ringer min telefon och en uppjagad Mohammad från grannbyn Qusra berättar att bosättarna kommit tillbaka och håller på att dra upp nyplanterade olivträd från byns mark. – Armén är också här och jag hör skottlossning, jag går dit nu, säger Mohammad från sin butik mitt i byn. – Vill du att vi kommer, frågar jag och får ett ja gärna till svar.