Rafik Lassel

Rafik Lassel bor i Lund, där han arbetar som utredare på Försäkringskassan sedan två år tillbaka. Han har en dubbel kandidatexamen i statsvetenskap och arabiska från Lunds Universitet. Han har studerat arabiska i Kairo och i Jordanien, vid universitet i Amman. Han är väldigt intresserad av kultur, politik, samhälle och mänskliga rättigheter.

Reserapporter av Rafik Lassel

Barnarresteringar i Beit Ummar

Vi befinner oss i Beit Ummar en liten by 15 min norr om Hebron. Staden är känd i Palestina för i princip en enda sak, barnarresteringar.

Morgon vid Tarqumia Checkpoint

Klockan är 03:00 väckarklockan ringer jag går upp och tittar ut genom fönstret. Det är mörkt ute och ser ut att vara en kall morgon, dags att bege sig till Tarqumia terminalen [1] för dagens första arbetsuppgift.

En helt vanlig skoldag

När vi kommer in till eleverna i första klass på Mutanabbiskolan i Hebron räcker 6 barn upp handen, i andra klass räcker 9 barn upp handen, och när vi slutligen besöker eleverna i fjärde klass är det hela 12 som räcker upp handen.

Demoleringar i Jordandalen

Vid ankomsten till det lilla samhället Abu Alajaj ser man redan soldaterna och bulldozrarnas framfart, ett av husen är totaldemolerat. Endast grunden är kvar, mitt i betongmassorna och metallbalkarna ligger familjeägodelar som mattor, tavlor och allt annat som familjen inte hunnit bära ut. Vi sätter oss ned och blir bjudna på en kopp te.

Qalandiya Checkpoint

Klockan är 04:30, det är mörkt ute och lite småkyligt i luften. Vi sätter oss i taxin och åker i väg till Qalandiya Checkpoint, en stor terminal för passage genom muren. Qalandiya är en av de största vägspärrarna som i kombination med muren isolerar förorterna från Jerusalem. De som bor på Västbanken måste varje dag gå igenom en vägspärr om man vill in till Israel och östra Jerusalem.