Sam Jones

Sam Jones var följeslagare i Hebron våren 2009.

Reserapporter av Sam Jones

Ockupationen påverkar alla

När jag kom till Hebron för nästan tre månader sedan var jag beredd på att observera en ockupation på nära håll. Det som jag inte hade insett var ockupationens utsträckning och hur den begränsar livet här.

En butiksägare i Hebron

Många affärer i centrala Hebron har tvingats stänga på grund av order från den israeliska militären[1] eller i brist på lokala kunder och turister. Mitt i Hebron ligger Patriarkernas grav där bland andra Abraham ligger begravd. Denna plats drog en gång till sig mängder av turister, men tyvärr är det inte så längre. Patriarkernas grav är nuförtiden uppdelad mellan en moské och en synagoga. Både muslimer och judar besöker platsen för bön, men de turister som förr brukade flockas till platsen lyser med sin frånvaro. Området som nu nästan är öde, tömt på allt, domineras istället av israeliska soldater, poliser och vägspärrar.

Soldater

Israeliska soldater är en del av vardagen i Hebron. De finns överallt i zon H2, den del av Hebron som är under israelisk kontroll.[1] De är unga män, och några få kvinnor, mellan 18 och 21 år.[2] Soldaternas inställning till mig som följeslagare varierar. En del soldater ignorerar mig när jag passerar eller hälsar på dem, andra är vänliga och småpratar med mig. Ibland stoppar de mig och kräver att jag ska visa mitt pass och frågar mig varför jag är här i Hebron.

Att bo på Hebrons landsbygd

En av våra uppgifter som följeslagare placerade i Hebron är att besöka och övernatta i en by som heter Susiya. Byn ligger på landsbygden i södra Hebronbergen. Vi åker dit varje fredag eftermiddag och stannar till lördag morgon, eftersom sabbaten är den dag då invånarna i den närbelägna israeliska bosättningen är lediga och risken för trakasserier och våld mot palestinier i Susiya är som störst. [1]

Ockupation är deras vardag

Jag har varit i Hebron i två veckor nu, som följeslagare med det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Hebron var den första staden bosättare flyttade till efter att Israel ockuperade Västbanken 1967 och är än idag den enda staden på Västbanken, förutom östra Jerusalem, där judiska bosättare bor i centrala delar. De ungefär 600 bosättarna som bor i Hebrons centrum är under ständigt skydd av minst 500 israeliska soldater[i].