Sandra Häggström

Sandra Häggström har en masterexamen i internationella relationer från University of Limerick på Irland. Hon har efter examen arbetat inom föreningsvärlden i Sverige och i Ryssland. Hon arbetar också som musiker och spelar kantele, cello och harpa. Sandra har ett stort intresse för mänskliga rättigheter och demokratifrågor, och har under en längre tid följt utvecklingen i Israel och Palestina. Sandra ser fram emot uppdraget med att arbeta för fred med hjälp av ickevåldsmetoder. Hon ser också fram emot alla möten med palestinier och israeler och att berätta vidare deras historier och erfarenheter.

Reserapporter av Sandra Häggström

Beduinerna och Nuweimaplanen

De palestinska beduinerna hör till de som lider svårast under den israeliska ockupationen av Västbanken.  Nu planerar Israel att tvångsförflytta mer än 12 000 beduiner genom den så kallade Nuwiemaplanen.[1] Vi har fått chansen att tala med några om vilka förödande konsekvenser de fruktar att planen kommer att få i deras liv.

Jul i ett ockuperat land

Jag har förmånen att få fira jul i Betlehem denna december 2014, vilket känns stort då jag sedan barndomen fått höra att det var där allting började, med Jesu födelse i Betlehem.

Kära dagbok,

8 december 2014. Idag började vår Midterm orientation, som är en vecka tillsammans med alla följeslagare i grupp 54. Vi har en vecka full av spännande studiebesök och möten med både palestiner och israeler. Tanken är att vi även ska få en större förståelse för israelernas perspektiv, för att på så sätt också bättre kunna behålla vår neutralitet gentemot konflikten. Vi är dock aldrig neutrala gentemot brott mot mänskliga rättigheter.

Oro på Tempelberget

Laddad mobiltelefon? Check. Penna och anteckningsblock? Check. Kamera och pengar? Check. Ja, då var allt med och så var det bara att sätta på sig kängorna, jackan och ta på sig följeslagarvästen över. Nu är vi redo.

Jag hade ett hem igår

Du sover gott i din säng och plötsligt vaknar du till av hårda knackningar på dörren. Du ser på klockan och den är 4.30. Alldeles yrvaken tar du på dig din morgonrock och öppnar dörren. Utanför står tre israeliska soldater i mörkret med sina ficklampor och vapen riktade mot dig och du kan skymta ett 50-tal andra soldater i bakgrunden.