Sandra Rudholm

Sandra Rudholm kommer från Stockholm, där hon har utbildat sig inom mänskliga Rättigheter och statsvetenskap. Jämställdhet och rätten till deltagande är några av hennes hjärtefrågor. För Sandra är det självklart att den kristna tron inspirerar till solidaritet och icke-våld. Hennes tidigare utlandserfarenheter inkluderar volontärarbete i Peru och fältstudie i Kambodja. I Sverige har hon arbetat som internationell koordinator för utvecklingsprojekt, vissa av dem i Palestina.

Reserapporter av Sandra Rudholm

Varje morgon, varje dag

Den här morgonen vaknar jag fem i tre. Kroppen är inställd på checkpoint-tid och mycket riktigt ringer alarmet fem minuter senare. När vi anländer till terminalen i Qalqiliya kvart i fyra, en kvart innan den öppnar, är det redan liv och rörelse. En sömnig kö slingrar sig fram till kaffeståndet och i passagen fram till ingången sitter hundratals människor eller ligger på kartongbitar och väntar. De är på väg till sina arbeten i Israel.

En omöjlig vänskap?

- Om ni stannar lite till ska ni få träffa mina och Sehams bästa vänner, från Israel, säger Abu Azzam plötsligt. Någon kvart senare dyker Oded och Nira upp och ett utdraget kramkalas påbörjas. Resan från Haifa till Jayyous har tagit omkring en timme – en resa från Israels kommersiella centrum till en palestinsk by där det går åsnor på gatorna.

I gränslandet mellan lekplats och slagfält

Plötsligt ringer telefonen: – Army jeeps in Jayyous.

Handlar det verkligen om säkerhet?

- Ahlan wa-sahlan! Välkomna till Jayyous! Kom och drick en kopp te hos mig.

Normalt under ockupation

En förmiddag träffar jag och min följeslagarkollega en sjubarnsfamilj. Det är liv och rörelse, alla pratar i munnen på varandra, vill låna min kamera och pratar ivrigt med mig på arabiska. Jag gör en mental anteckning om att ta fler arabiskalektioner.